BOKS

Eldar Hodžić, aktuelni prvak BiH: Šampion bez pomoći države

Dva puta izborio plasman na Svjetsko prvenstvo, ali nije učestvovao zbog nedostatka finansija

G. Š.

Eldar Hodžić

Foto: Avaz


Sedamnaestogodišnji Eldar Hodžić, reprezentativac i aktuelni prvak BiH u olimpijskom boksu za mlade u kategoriji do 71 kilograma, perspektivni je sportista internacionalne “C” klase.

Odbranio titulu u Živinicama

- Boks treniram četiri godine u BK Novi Grad Sarajevo, rekao je Hodžić i dodao:

- Inače, boks sam počeo trenirati rekreativno, pošto se već 12 godina aktivno bavim i fudbalom. Trenutno sam član juniorske ekipe FK Igman Ilidža.

Za relativno kratko vrijeme bavljenja boksom ostvario je zapažene rezultate.

- Višestruki sam prvak BiH, učesnik velikih međunarodnih i domaćih turnira. Na nedavno završenom međunarodnom turniru “Sarajevo Fight Night 8” proglašen sam za najboljeg juniorskog boksera. Dva puta sam izborio nastup na Evropskom prvenstvu u boksu, a prošle godine nisam otišao zbog koronavirusa. Ove godine sam učestvovao na EP u Budvi, gdje sam zaustavljen u osmini finala diskutabilnom sudijskom odlukom od boksera iz Estonije. Na nedavno završenom Državnom prvenstvu u Živinicama odbranio sam titulu prvaka države, istakao je Hodžić, koji je dva puta izborio nastup i na Svjetsko prvenstvo.

- Nisam nijednom otišao zbog nedostatka finansija.

San nastup na Olimpijadi

Hodžićev san je nastup na Olimpijskim igrama.

- Veliku podršku imam od mojih prijatelja i naravno profesora Srednje škole za okoliš i drvni dizajn koji imaju veliko razumijevanje za moje izostanke... No, najveći problem je to sve isfinansirati, a sve državne institucije su zakazale. Moj klub i Bokserski savez ove godine nisu imali sredstava da to finansiraju, pa smo se obraćali Općini Ilidža, ministarstvima kulture i sporta KS i FBiH, ali su svi ostali gluhi na naše upite o sufinansiranju takmičara za nastup u reprezentaciji. Sve je palo na naše roditelje, a nije lako obezbijediti sredstva za članarine u klubu, opremu i druge sportske rekvizite, dodatke ishrani, suplemente, pripreme... Vjerovali ili ne, pripreme reprezentativca plaća roditelj, i onda nije uopće čudo što naši nadareni i vrhunski sportisti mijenjaju sportska državljanstva, jer je naš sistem zakazao – zaključio je Hodžić.

NA VRH

Podijeli članak na