BOKS

Đani Dedić za "Avaz": Uzor mi je Adnan Ćatić

Svaki sportista u svom srcu nosi samo jednu boju, a za mene to su boje bh. zastave

Dedić: Ponosan sam i zahvalan što imam za trenera Almedina Fetahovića. Avaz

Piše: G. Š.

14.3.2022

Mladi bokser Đani Dedić (Gianni, 21), koji je rođen u Minhenu, ubuduće će nastupati pod zastavom Bosne i Hercegovine. Odluku da nastupa, kako kaže, za domovinu, donio je zbog velike ljubavi i pripadnosti našem narodu i državi.


Mogućnost izbora

- Prelaskom u kategoriju seniora odlučio sam boksati za BiH, jer mi se pružila mogućnost izbora, rekao je Dedić za “Dnevni avaz” i dodao:

- A moj izbor i moja dugogodišnja želja je da predstavljam BiH na međunarodnim turnirima. Svaki sportista u svom srcu nosi samo jednu boju, a za mene to su boje bh. zastave.

Koji su Vaši najveći dosadašnji uspjesi u karijeri?

- Boksovao sam za Njemačku u raznim kategorijama, a dva puta sam bio državni prvak Njemačke. Učestvovao sam po različitim različitim turnirima po cijeloj Evropi. Ponosam sam što sam se često kući vraćao s osvojenim zlatnim medaljama.

Odakle Vam ljubav prema boksu?

- Zbog svog osjećaja pripadnosti i same nacije, uvijek sam pratio karijere boksera Adnana Ćatića i Muamera Hukića. Od stranih boksera fasciniram sam stilom Muhameda Alija i Roberta Durana.

Ko je Vaš bokserski uzor u karijeri?

- To je svakako naš Adnan Ćatić.


Đani Dedić. Avaz

Pripreme u Sarajevu

Kako teku pripreme u Sarajevu?·

- Zaista sam zadovoljan organizacijom, treninzima i saradnji s mojim mentorom – trenerom Almedinom Fetahovićem. Za karijeru svakog mladog sportiste od krucijalnog je značaja posvećenost i volja trenera, kao i sam odnos s trenerom. Ponosan sam i zahvalan što imam za trenera Almedina Fetahovića, renomiranog i uspješnog sportistu.

Koji su Vam ciljevi u budućnosti?

- Da boksam za BiH na turnirima, gdje ću pokazati najbolji razultat, a ako Bog da, u budućnosti da budem prvak svijeta i podignem bh. zastavu na tron. To je san svakog sportiste.

Iz lične karte

Đanijev otac Eniz porijeklom je iz Ključa, dok je njegova majka Etjana iz Prijedora. Prvak Njemačke bio je 2015. godine. tri puta bio je i bavarski šampion, te pobjednik internacionalnog turnira Kalingrad 2018. i Kupa “Black Forrest”. Trenutno nastupa za BK Željezničar

- Željezničar je klub sa dugom historijom i to je jedan od razloga mog odabira ovog kluba. Imam(o) odlične uslove, dobre trenere i veoma sam zadovoljan radom. Vjerujem da ću napraviti zavidne rezultate sa BK Željezničar, rekao je Dedić.

Državni prvak

U tehničkoj organizaciji BK Tim Janjanin u Prijedoru je održano Državno prvenstvo BiH u boksu za seniore i seniorke na kome je učestovalo oko 50 boraca iz dvadesetak klubova iz BiH, a Dedić je pobjedio u kategoriji do 71 kilograma.

Evropska bokserska konfederacija EUBC objavila je da je Evropsko prvenstvo za seniore i seniorke do 22 godine u Poreču (od 11. do 24. marta), na kojem učestvuje i bh. prvak Dedić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.