NAJBOLJI BH. BOKSER

Evropski prvak Iron Puki za "Avaz": Borbu za prvaka svijeta planiram krajem godine

Pobijedio sam borca sa skorom od 20 pobjeda i samo jednim porazom, na njegovom terenu, što nije mala stvar, kaže Puhalo

Puhalo s pojasom evropskog prvaka i zastavom BiH. AVAZ

Piše: M. Kadić

13.4.2022

Najbolji bh. bokser, Edin Puhalo alias Iron Puki, prije nekoliko dana u Berlinu je ostvario veliku pobjedu nad njemačkim borcem Nilsom Šmitom (Schmidt), što mu je donijelo titulu prvaka Evrope u IBO verziji, u teškoj kategoriji.

U razgovoru za portal "Avaza", Edin je još jednom naglasio važnost ove pobjede, ponajviše zbog šanse da napadne sami svjetski vrh, te se osvrnuo i na samu borbu protiv Šmita, a govorio je i o tome kako uspijeva ispostiti ramazanske dane i u isto vrijeme trenirati i ostati u top formi.

- Ova pobjeda mi je donijela titulu evropskog prvaka, pobijedio sam borca sa skorom od 20 pobjeda i samo jednim porazom, što nije mala stvar. Trenutno sam aktuelni IBO prvak evrope i sada imam priliku da budem izazivač za IBO svjetskog prvaka Džeka Masija (Jack Massey). On je već ranije bio IBF evropski prvak. Kvalitetan je borac, kazao nam je Puhalo.

Odlično "snimili" Nijemca

- Osvajanjem regionalnog naslova, ili interkontinentalnog, evropskog... ti borci imaju prednost na listama izazivača. Samo izazivači mogu dobiti priliku za borbu za svjetskog prvaka. Ja sam trenutno IBO prvak, a u narednom periodu imam u planu da odradim dva - tri meča, da se što bolje pripremim. Tako da bih eventualni naslov prvaka svijeta jurio bih krajem godine - objasnio nam je popularni Iron Puki.

Što se tiče borbe i pobjede u trećoj rundi protiv Šmita, kaže da je šteta koju je pretrpio, skoro nikakva.

- Odlično smo se pripremili, izanalizirali smo njegovu tehniku. Znali smo da će on ići prve dvije runde naprijed. Ja sam radio dosta na tome, znao sam kako se kreće, da se saginje, nisko spušta, radio sam dosta na preciznosti udaraca, na jakom fokusu. Sve je prošlo po planu, nisam srljao na početku, a kasnije je on, od treće runde, želio borbu izbliza, što meni odgovara. Odradio sam dobru seriju udaraca, on je otišao na konopce, kimnuo je glavom kao da je to ništa, mahnuo je rukom prema meni, zvao me da dođem, a onda sam ga nokautirao. Završio je u bolnici, ali srećom sve je OK s njim, hvala Bogu - priča nam Puhalo.


Puki je nokautirao Šmita na njegovom terenu - Avaz
Puki je nokautirao Šmita na njegovom terenu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Post i treninzi

Edin je jedan u nizu sportista koji tokom mjeseca ramazana poste i odrađuju treninge.

Kaže da mu nikad nije lakše bilo uskladiti to dvoje.

- Vjerujte, nikad mi nije lakše bilo postiti. Baš sam nedavno razgovarao sa svojim nutricionistom, dobio savjete šta jesti za sehur, šta kad je iftar. Za sad odlično podnosim sve.  Kao što u Kur'anu piše, da treba ostaviti prostora za oboje, 30 posto hrana, 30 posto voda i 30 posto prostora da organizam može funkcionisati. 

Hvala Bogu, za sad je sve OK, počeo sam s treninzima i za nadati se da će sve proteći po planu - zaključio je Puhalo za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.