BURAN VIKEND

Uoči bokserskog spektakla, treneri govorili o Berbetijevu: Ako nisam tu, onda sam umro

Beterbijev i Smit uz Dmitrija Bivola najbolji su poluteškaši svijeta

Berbetijev spreman za novu titulu. boec.com

M. K.

15.6.2022

Fantastičan bokserski meč čeka nas ovog vikenda, u ranim nedjeljnim satima. Artur Beterbijev (17-0, 17 KO) i Džo Smit (Joe Smith Jr.) (28-3, 22 KO) borit će se za čak tri pojasa svjetskog prvaka.

Beterbijev i Smit uz Dmitrija Bivola najbolji su poluteškaši svijeta. 37-godišnji Beterbijev nokautirao je sve protivnike kroz svojih 17 profesionalnih mečeva, a u nedjelju će braniti WBC i IBF titulu svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji.

Džo Smit s druge strane, 32-godišnji je američki bokser i trenutni vlasnik WBO pojasa u poluteškoj. Unatoč činjenici da se radi o dvojici svjetskih prvaka, Beterbijev je ogroman favorit prema kladionicama.

Dagestanac poznaje samo pobjede nokautom, a na taj način zaustavio je i Markusa Brauna (Marcus Brown) krajem prošle godine.

Smit, ipak, neće biti lak zalogaj.

Radi se o itekako kvalitetnom bokseru koji je u nizu od četiri uzastopne pobjede, a posljednji poraz nanio mu je Dmitri Bivol (Dmitry Bivol), prvom polovinom 2019. godine.

Beterbijeva čeka težak zadatak, ali sjajni dagestanski bokser i dalje radi jednako naporno kao na samim počecima svoje profesionalne karijere, a njegov trener opisao je mentalni sklop svog neporaženog borca.

- Razlika nije u talentu, nego u disciplini i radnoj etici koju on ima. On je jako fokusiran na svoj posao. Za njega je ovo profesija i obraća pažnju na najmanje detalje. Ako kasni odlazak na spavanje nije dobar za njega, on to neće raditi - kraj priče. Takav je sa svakim aspektom koji se tiče boksa, opisao je trener Mark Ramsej (Marc Ramsay).

Kondicioni trener Andre Kuleša otkrio što mu je Beterbiev jednom prilikom rekao.

- Ako nisam tu u 7 ujutro, znači da sam mrtav.

Sve to jako dobro oslikava posvećenost jednog svjetskog prvaka kao što je Beterbijev.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.