MMA LEGENDA

Habib se teško navikava na novi način života: Ne mogu pronaći nešto u čemu uživam kao u treningu

Trenutno je okupiran ulogom promotora u svojoj Eagle FC promociji

Nurmagomedov:. PRINTSCREEN

A. V.

16.6.2022

Habib Nurmagomedov (Khabib) je šokirao MMA javnost o oktobru 2020. godine, kada je poslije pobjede nad Džastinom Gejčijem (Justiin Gaethje) objavio da se povlači.

Trenutno je okupiran ulogom promotora u svojoj Eagle FC promociji, a nerijetko ga viđamo u kutu boraca iz Dagestana. Trenerska i promotorska uloga dobro mu pristaju, ali Habib je u razgovoru za službeni YouTube kanal Eagle FC promocije otkrio kako te životne promjene nisu bile lake.

- Bilo je to jako teško za mene. Još uvijek je teško. Ne mogu pronaći nešto u čemu uživam kao u treningu. Samo kad treniram, osjećam se dobro. Čak i na poslovnom sastancima, kad sklapamo dobre poslove i zarađujemo dobar novac, to mi ne daje istu energiju koju dobivam tokom trening kampa. Zato sam nastavio trenirati, ali ne kao prije. Naravno, dio vremena posvećen je poslovnim projektima - objasnio je Nurmagomedov.

Umirovljeni dagestanski borac poznat je kao veliki vjernik i puno pažnje pridaje svojoj islamskoj religiji. Često je tokom svoje karijere znao isticati kako postoje puno veće stvari od novca i slave, a još uvijek se teško nosi s činjenicom da je poznata osoba.

- Iskreno, to mi stvara nelagodu. Puno je minusa u vezi toga. Naravno, popularnost vam otvara neka vrata u biznisu, ali većinu vremena osjećam nelagodu, jer sve oči uprte su u vas. Jedino unutar svoje sobe i unutar svoje kuće, možete se osjećati slobodno. Čim izađete iz kuće, ne osjećate se slobodno - objasnio je Khabib nedostatke koje donosi globalna popularnost.

Njegov mentalitet i radne navike, nešto su što ga je izdvajalo od ostalih boraca i zbog čega je ostao neporažen tokom 29 profesionalnih nastupa. Habib je poznat kao jedan od najvećih radnika među MMA borcima, a u spomenutom razgovoru opisao je kako je izgledala njegova dnevna rutina dok je još bio u pogonu.

- Ujutro bih trčao, zatim bih otišao kući odmoriti pa bih odradio trening navečer. Dolaskom kući, razmišljao bih kako to nije dovoljno, samo dva treninga. Moram odraditi još jedan. Ponekad bih trenirao sve do 11 ili 12 sati navečer. Tri puta dnevno bih trenirao, došao bih kući, imao bih pet ili šest sati za odmor, jer u sedam ujutro me čeka novi trening. To je bio moj život. Sve sam žrtvovao. Spavaj, treniraj, jedi, ponavljaj. To je sve - objasnio je Nurmagomedov kako izgleda dan jednog prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.