VELIKI USPJEH

Bokser Enid Numanović za "Avaz": Planiram put u zemlju boksa, Ameriku, tamo se mogu boriti s najboljima

Enid Numanović, koji je imao preko 130 mečeva u amaterskom boksu, tri puta je do sad bio osvajač državnog prvenstva BiH u olimpijskom boksu

M. Kadić

21.6.2022

Numanović je savladao kolumbijskog boksera - Avaz
Dnevni avaz
Numanović je savladao kolumbijskog boksera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na nedavno održanoj bokserskoj manifestaciji u Banovićima, u prepunoj sportskoj dvorani, domaći borac Enid Numanović slavio je u borbi protiv Kolumbijca Miguela Toresa, za pojas Interkontinentalnog prvaka po WBF federaciji, u poluteškoj kategoriji.

Enid Numanović, koji je imao preko 130 mečeva u amaterskom boksu, tri puta je do sad bio osvajač državnog prvenstva BiH u olimpijskom boksu, te pobjednik velikog broja turnira u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Nakon ove pobjede ima 23 trijumfa u profi boksu, a od toga 11 nokautom bez izgubljene borbe.


U profi boksu od 2016.

U razgovoru za portal "Avaza" Numanović je govorio o svojoj dosadašnjoj karijeri, pobjedi na Kolumbijcem, ambicijama i planovima, profi boksu i aktuelnim dešavanjima u svijetu boksa.

- U amaterskoj boksu sam proveo 10 godina, tri puta sam bio državni prvak, da bi 2016. prešao u profi boks. I tako sam krenuo u profi borbe, sad imamo omjer 23-0. S 12 godina sam počeo trenirati. Inače, probao sam i druge sportove, malo fudbal i još neke sportove, ali mi je boks nekako ostao pod kožom i nastavio sam s tim sportom, rekao nam je na početku Numanović.

Njemu najvrijednija borba koju je do sad odradio bila je upravo posljednja protiv kolumbijskog boksera.

- Radi se o bokseru koji je blizu Top 100 u svijetu. On je prije borbe sa mnom bio 106.. Mislim da niko nikad nije doveo boksera u BiH koji je u Top 100 u nekoj kategoriji, radi se o zaista opasnom borcu. Pobijedio sam ga prekidom u 4. rundi, on više nije mogao nastaviti. Sad bih ja trebao da zauzmem njegovo mjesto. Sada je cilj da boksam za neku od najjačih titula, WBA, WBC... planiram da putujem u SAD jer bi to zaista bio dobar potez za moju karijeru. Opcija je i Engleska. Iskreno, volio bih u Ameriku jer tamo boksaš protiv Top 20 boksera na planeti, kaže Enid koji je do borbe s Miguelom bio 250. na svijetu.


Naš sagovornik kaže kako ga, kad su poznata imena u svijetu u boksa u pitanju, najviše fascinira tehnika danas već ukrajinskog veterana, Vladimira Klička.

- Mislim da je to jedan dominantan bokser sa sjajnom tehnikom. Često se može čuti da je dosadan bokser, defanzivac, ali on ima izuzetnu taktiku i vrlo je pametan, smatra Enid, te se osvrnuo na jednu od najspektakularnijih borbi uz posljednjih 30-ak godina, okršaj Entonija Džošue (Anthony Joshua) i Klička, iz 2017...


Prednost Usiku

- Iskreno, mene je iznenadio poraz Klička iako su zbog godina ulogu favorita davali Džošui koji je bio u jednoj šampionskoj seriji. Mislim da je Džošua više showman, a da je Kličko ipak mnogo ozbiljniji bokser, smatra Numanović.

Bliži se revanš između Džošue i Oleksandra Usika koji je "preoteo" Britancu sve pojaseve pobjedom u prvom meču.

- Tu nemam nikakvih dvojbi – Usik će ga ponovo savladati. Ukrajinac je istinski "fajter" i pobijedit će, uvjeren je Numanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.