BORILAČKI SPORT

Damir Hadžović za "Avaz": Spreman sam za novu pobjedu u UFC-u

"Bosanski bombarder" bori se 23. jula u Londonu protiv Marka Džakejsija

Hadžović: Hadžović: U posljednjoj borbi savladao Jansija Medeirosa. ARHIV

Piše: A. Vatreš

18.7.2022

Biti dio najjače svjetske MMA organizacije je samo po sebi ogromna stvar. Pogotovo ako ste tu duži vremenski period. Jedan od rijetkih koji se mogu pohvaliti time je bh. borac s danskim pasošem Damir Hadžović (35, 14-6, 4-4 UFC), koji se pod okriljem UFC-a takmiči od 2016. godine.

Novi ugovor

Posljednjom pobjedom nad Amerikancem Jansijem Medeirosom (Yancy) prošlog juna, „Bosanski bombarder“ izborio se za novi ugovor koji mu donosi nove četiri borbe.

Prvu od njih imat će 23. jula na priredbi u Londonu, a protivnik će mu biti Englez Mark Džakejsi (Marc Diakiese). Radi se o 29-godišnjem borcu porijeklom iz Konga, koji u dosadašnjoj MMA karijeri ima skor 15-5 (6-5 UFC).

- Sve je gotovo što se tiče priprema. Radio sam jake sparinge posljednjih sedmica. Ovu zadnju sedmicu pred borbu neću puno trenirati jer ne želim riskirati. Može se desiti da dobiješ jak udarac u glavu i teško se oporaviti – kazao je Hadžović za "Avaz".

Kako je naglasio, imao je dosta vremena da se spremi za borbu i analizira protivnika, koji je dobio svoj posljednji meč.

- Jak protivnik, dobar. Ali moram reći da su u UFC-u svi dobri borci. Vidio sam da se u zadnjoj borbi protiv Vjačeslava Borševa (Viacheslav Borschev) dosta hrvao, iako je više strajker. Čim je neki bokser nasuprot njega to mu se ne sviđa. On voli da stoji na distanci, eksplozivan je, ima jake kikove. Očekujem da će i mene ići da obori. Možda će biti hrvački meč – istakao je Hadžović.

Otkrio je dio taktike koju je spremio za Džakejsija.

Čimaev i Mekgregor

- Možda budem išao na parter, da ga malo zbunim. To je MMA borba, nije samo na nogama.

Ako mu dopustim to da misli da je samo stend ap, on će se opustiti. Mislio sam koristiti više boks – rekao je Hadžović.

U posljednje vrijeme top tema u UFC-u je Kamzat Čimaev (Khamzat Chimaev), Šveđanin rođen u Čečeniji, koji još nema poraz (10-0). Hadžović smatra da je on zreo za borbu za pojas s Kamaru Usmanom.

- Jeste, sto posto. Dobar je, ima hrvanje, što je velika prednost. Mentalno je jak, a ima isto i dobru stojku i boks. Vidjelo se i protiv Gilberta Burnsa. Burns se isto borio s Usmanom i dobro odradio tu borbu. Čim se Čimaev može onako nositi s Burnsom, može i protiv Usmana. On je malo drugačiji borac, vjerujem da će biti šampion – smatra Hadžović.

Dosta se priča i o povratku kontroverznog Irca Konora Mekgregora (Conor McGregor), koji se još oporavlja od teške povrede koju je pretrpio u meču protiv Dastina Porijea (Dustin Poirier) prošlog jula.

- Ja ne znam gdje će se on boriti. Ne vjerujem da će se vratiti u laku kategoriju. Vidjet ćemo da li će to biti u velteru. To nije obična povreda koju je on imao. Slomio je kost i sada ima titanijum u nozi. To osjetiš pri kretanju i znam da je on imao tih problema prilikom oporavka. Mislim da se on može vratiti, ali možda tek za par mjeseci – mišljenja je Hadžović.

Enganu i Džons

Nešto što se dugo iščekuje je i teškaški duel Frensisa Enganua (Francis Ngannou) i Džona Džonsa (Jon Jones).

- Mislim da je Džons zadnju borbu imao prije dvije godine protiv Dominika Rejesa (Dominick Reyes). Enganu je u međuvremenu uzeo titulu i odbranio je, ali i on je imao sad tešku povredu križnih ligamenata. Džons je u to vrijeme trenirao, jačao se i on je sad u mojim godinama. Vjerujem da može, drugačiji je borac, iako se nije borio u teškoj kategoriji. Ima nešto specijalno, prirodni je fajter. I Enganu je opasan, može te završiti jednim udarcem... Ali vjerujem da bi mu Džons pružio dobar otpor, možda bi mu i uzeo titulu – jasan je Hadžović.


Bez vize za SAD

Hadžović se trebao boriti u aprilu protiv Amerikanca Stiva Garsije (Steve Garcia, 11-4, 1-1 UFC), bivšim borcem Bellatora i LFA promocije. Međutim, meč je otkazan.

- Nisam dobio vizu za SAD. Na svu sreću, ubrzo mi je ukazana prilika da se borim u Londonu. Znači to puno, jer su Amerikanci devet sati iza. Budiš se u četiri svako jutro, ne možeš da spavaš i baš se teško navići – kazao je Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.