ZAOSTROG

Danas memorijalni karate kup "Dr. Suad Ćupina 2022."

Seminar je ove, kao i nekoliko prethodnih godina, pored nastavka dugogodišnje tradicije, organizovan u spomen na jednog od začetnika karate sporta na ovim prostorima, uvaženog dr. Suada Ćupine

Tradicija stara tačno pola vijeka iz godine u godinu pokazatelj je iskustva, znanja, vještine s jedne, ali istovremeno i novih izazova karate sporta s druge strane. Avaz

Piše: G. Š.

5.8.2022

Zaostrog je i ove godine središte karate kampa, koji već punih pet decenija okuplja najveća imena ovog sporta. Tradicija stara tačno pola vijeka iz godine u godinu pokazatelj je iskustva, znanja, vještine s jedne, ali istovremeno i novih izazova karate sporta s druge strane. Seminar je ove, kao i nekoliko prethodnih godina, pored nastavka dugogodišnje tradicije, organizovan u spomen na jednog od začetnika karate sporta na ovim prostorima, uvaženog dr. Suada Ćupine.


Nostalgija i prelijepa sjećanja

- Karate kamp/seminar "Zaostrog 2022", koji se održava od 31. jula do 7. avgusta okupio je preko 120 učesnika. Učešće su uzeli i seniorski reprezentativci/ke Bosne i Hercegovine, mlade nade karate sporta, sa vrhunskim rezultatima sa evropskih i svjetskih takmičenja. Na seminaru također učestvuju i veterani karate sporta iz Bosne i Hercegovine i regiona, nekada vrhunska imena ove vještine, a danas izgrađene osobe u različitim sferama poslovnog svijeta, rekao je Faruk Ćupina, predsjednik Univerzitetskog Karate Kluba Student iz Mostara i jedan od najzaslužnjih za organizaciju ovogodišnjeg Karate kampa/seminara "Zaostrog 2022.".

- Krajnji cilj karatea ne leži u pobjedi ili porazu, već u usavršavanju karaktera njegovih praktičara, a karate kao plemenita vještina, u mnogome je pomogla meni, kao i mnogim predstavnicima moje generacije da postanem, mogu slobodno reći, veoma uspješan u poslovnom svijetu iz kojeg dolazim. Karate kamp Zaostrog, za mene pored vezanosti za ovaj sport, ima i jednu emotivnu posebnost, zbog činjenice da se isti posljednjih godina, pored tradicije organizuje i u spomen na mog brata, dr. Suada Ćupine koji nije s nama već četiri godine, a koji je prema mnom, ali i mišljenu poznavaoca ovog sporta i vještine, ostavio neizbrisiv trag u karate svijetu ovih prostora. 

Današnje slike karatea i karatista u Zaostrogu bude nostalgiju i prelijepa sijećanja na predivne ljude, od kojih neki nažalost nisu više sa nama. 

- Ostala je jedna ogromna praznina koju je teško ispuniti. Zaostrog u svima nama budi čudesna osjećanja ponosa i radosti, a istovremeno osjećanja tuge. Međutim, nadahnjuje činjenica da poslije svih nas koji hodimo i koji su hodili Zaostrogom, dolazi nova mladost, koja će nastaviti živjeti duh prijateljstva i karatea - izjavio je Faruk Ćupina.

Kada se spomene karate neizostavno je prisjetiti je istinske legend ovog sporta, Salke Ćurića. Iako ovaj veliki čovjek nije više međju živima, zasigurno je jedan od najzaslužnijih ljudi i utemeljitelj karatea na ovim prostorima, bez čijeg bi djelovanja i od samih početaka izuzetno iskazanog entuzijazma, bio upitan razvoj i opstanak karate sporta na ovim prostorima.



Karate kamp/seminar "Zaostrog 2022", koji se održava od 31. jula do 7. avgusta okupio je preko 120 učesnika. Avaz

Memorijal i polaganja za majstorska zvanja

Potpredsjednik UO Karate saveza BiH, Denis Muhović, svojim osvrtom na ovogodišnji Karate kamp istaknuo je: 

- Raduje činjenica da zalaganje nas koji smo godinama uspješno angažovani u ovom sportu inspiriše i potiče nove, mlade generacije, na njihovom putu odrastanja i sazrijevanja. Moja misija u karate svijetu i dalje ostaje ista, a to je puna posvećenost u ličnom, ali i u institucionalnom pogledu u okviru funkcije na kojoj se nalazim. rekao je Muhović.

Jedan od velikana karate sporta Rajko Radulović navodi kao za nekoga koje je odrastao uz karate, živio uz ovaj sport, ali i dalje uključen u isti u organizaciono-menađerskom smislu, kontinuitet održavanja Karate kampa u Zaostrogu prestavlja izuzetno važan segment u ukupnom razvoju karate sporta i našoj zemlji i šire.

U okviru Karate kampa “Zaostrog 2022.”, pored redovnih trenažnih aktivnosti, u petak (danas - Sportski centar "Bossina" Zaostrog), sa početkom u 20 sati planirano je održavanje memorijalnog karate kupa "Dr. Suad Ćupina 2022", dok je naredni dan, u subotu, predviđeno polaganje za majstorska zvanja-crni pojas (I - V) dan, s početkom u 18 sati.

I na kraju naglasimo karate kamp Zaostrog, kao spoj različitih generacija na jednom mjestu izuzetna je prilika za sve one koji su na bilo koji način vezani za ovaj sport, da uvide sve njegove pozitivne vrijednosti. Istovremeno daje poticaj novim generacijama da nastave tradiciju, njeguju i očuvaju značaj karate sporta ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i izvan njenih granica, što svakako daje nadu u bolje sutra i svjetliju budućnost za sve naraštaje ovih prostora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.