BOKS

Fjurijev ultimatum promotorima: Dao im sedam dana da nabave novac za borbu s Usikom

Britanac navodno traži 500 miliona funti

Fjuri: Zainteresiran za povratak. AGENCIJE

A. V.

24.8.2022

Aktuelni svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji po WBC verziji Tajson Fjuri (Tyson Fury) dao je rok od sedam dana zainteresiranim promotorima za prikupljanje novca za njegovu borbu protiv Oleksandera Usika (Usyk) za objedinjavanje svih pojaseva od kojih Ukrajinac drži četiri (WBA, IBF, WBO i IBO).

Prošlu subotu je Usik zadržao sve spomenute naslove svjetskog prvaka, nakon što je ponovno pobijedio Britanca Entonija Džošuu (Anthony Joshua) od kojih je i iznenađujuće preoteo u septembru prošle godine te je tako još jednom propao veliki britanski okršaj za ujedinjenje svih naslova.

Fjuri je nakon aprilske pobjede protiv Dilijan Vajta (Dillian Whyte), kojom je zadržao WBC naslov, poručio da odlazi u mirovinu. No, spreman je i promijeniti tu svoju odluku, ako pred njega bude stavljena ponuda koju neće moći odbiti. No, zainteresirani za organizaciju borbe između 34-godišnjeg Britanca i godinu dana starijeg Ukrajinca moraju požuriti s ponudom, jer je Fjuri postavio krajnji rok do kojeg će čekati.

- Poručujem svima koji žele organizirati borbu da im dajem čitavih sedam dana, do 1. septembra, da nabave novac, a ako to ne učine - zahvaljujem, bilo je čudesno, ja sam u mirovini. Sve ponude moraju biti poslane mom advokatu u pismenom obliku i uz dokaz o solventnosti, pa neka igre počnu - poručio je britanski borac irskog porijekla koji je u nedavnom razgovoru za TalkSPORT izjavio da će za borbu s Usikom tražiti 500 miliona funti (oko 593 miliona eura).

Ako borba bude dogovorena, svijet će dobiti prvog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji u sve četiri najcjenjenije organizacije (WBA, WBC, IBF, WBO) otkako je to bio Britanac Lenoks Luis (Lennox Lewis) u razdoblju od 1999. do 2000. te sedmog u svim kategorijama od 2008., otkako je započela "era četiri pojasa" uzdizanjem WBO-a do organizacije najviše razine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.