NOGOMET

Kroz trnje Premijer lige BiH do zvijezda: Ustali iz krvi i užasa rata i žele osvojiti svijet!

D. K.

13.4.2017

Kroz trnje Premijer lige BiH do zvijezda: Ustali iz krvi i užasa rata i žele osvojiti svijet! Edin Džeko u vrijeme dok je nastupao za češke Teplice 

Sportski portal eFotbal objavio je izvrstan članak o bosanskohercegovačkim nogometašima koji nastupaju u češkom prvenstvu. U tekstu se podsjeća kako su svi oni, kao i ostali građani BiH, za vrijeme troipogodišnjeg ratnog sukoba, ni krivi ni dužni, bili uskraćeni u mnogo čemu. Neki od njih imali su jednu jedinu želju - baviti se nogometom.

Iz Moskve u Prag

eFotbal navodi kako je BiH u periodu između 1992. i 1995. godine zadesio najkrvaviji sukob u Evropi još od Drugog svjetskog rata. Prema nekim procjenama, zbog rata je širom svijeta raseljeno više od milion Bosanaca i Hercegovaca.

- Moji roditelji morali su zbog Srba izbjeći iz BiH. Prvo smo otišli u Moskvu, da bismo se nakon pola godine preselili u Prag. Tu je moj otac vidio bolju šansu da zaradi za život - rekao je jedan od bh. nogometaša, koji je želio da ostane anoniman.

Češki list podsjeća da je padom komunizma (1989.) započeo raspad Jugoslavije, čime je nastalo šest manjih zemalja. Bosnu i Hercegovinu naseljavale su tri nacije: Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Upravo to pogodovalo je izbijanju rata, a danas, 22 godine od okončanja sukoba, sva tri naroda svoju budućnost u matičnoj zemlji vide potpuno drugačije.

Svi koji su se u BiH tada željeli baviti nogometom, bili su uskraćeni zbog opasnosti od granatiranja. Nisu mogli trenirati, trčati, šutirati na gol...

Okončanje troipogodišnjeg sukoba donijelo je olakšanje svima, a naročito onima koji su se željeli baviti "najvažnijom sporednom stvari na svijetu".

Ajdin Mahmutović u češkoj je ligi promijenio više klubova. Nastupao je za Teplice, Viktoriju Plzen, Pribram i Sigmu Olomouc. Uprkos činjenici da je na početku rata imao samo šest godina (rođen 1986. u Tešnju), te je u najboljim danima bio spriječen posvetiti se nogometu, danas drži rekord po broju postignutih golova u češkom prvenstvu, kada su u pitanju igrači iz inostranstva.

- Pričati o tome i danas mi nije nimalo lako. Čak i za vrijeme svog djetinjstva nisam mogao ignorisati rat. Srbi su došli u naše selo i morali smo pobjeći. Jeste li gledali film "Killing Season"? Upravo tako je izgledalo i moje selo Ševarlije. Katastrofa - rekao je Mahmutović u intervjuu za portal Idnes.cz. 

Nešto otvoreniji za razgovor bio je njegov bivši saigrač iz Teplica Admir Ljevaković. Njemu je na početku ratnog sukoba bilo 11 godina. Baš kao i Mahmutović, i Ljevaković je ponikao u Tošku iz Tešnja. Potom je igrao za zenički Čelik, a na koncu je prešao u češke Teplice, klub u kojem je veliki trag ostavio i Edin Džeko, s kim je i dan-danas u dobrim prijateljskim odnosima.

- Kad sam tek došao u Teplice, imao sam samo jedne kopačke. Češki klub obezbijedio mi je svu opremu neophodnu za profesionalno bavljenje nogometom - prisjeća se Ljevaković, koji je u Teplicama proveo devet sezona. 

Češki trener Jirži Plišek, bivši šef stručnog štaba Željezničara i Sarajeva, u Teplice je doveo sve trojicu spomenutih nogometaša - Mahmutovića, Ljevakovića i - tada još uvijek anonimusa - a sada jednog od najboljih napadača u Evropi - Edina Džeku.

- Edin je sjajan momak. Cijela BiH ponosna je na njega - kazao je Mahmutović, Džekin saigrač iz mlade reprezentacije BiH.

Češki portal naveo je kako su Džekine stope slijedili brojni bh. nogometaši, koji su se okušali u češkom prvenstvu. Među njima su: Jasmin Šćuk, Aldin Čajić, Muris Mešanović, Mirzad Mehanović i Haris Harba.

Zanimljivo je kako svi gore nabrojani fudbaleri imaju istog menadžera. Irfan Redžepagić, menadžer kapitena BiH Edina Džeke, ujedno je i menadžer čitave kolonije bh. igrača u Češkoj, u kojoj je jedno vrijeme igrao i Džeko, a koja se pokazala kao više nego uspješna. Redžepagić već dugi niz godina sarađuje sa Plišekom, te je najzaslužniji za ekspanziju bh. fudbalera u Češkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.