NOGOMET

Naš osvrt| Nakon ispadanja FK Sarajevo iz Evrope: Okreće se Hase u grobu, ali i Vujović, Biogradlić, Brozović...

( M. Kadrić)

Piše: A. SOKOLOVIĆ

7.7.2017

Jadna majko, Hase se u grobu okreće nakon ispadanja Sarajeva, samo je jedan od komentara na društvenim mrežama nakon što je tim s Koševa ispao u prvom kolu kvalifikacija za Evropsku ligu protiv amatera iz Moldavije, izvjesne Zarije Balti.

Da, okreće se Hase u grobu, a zajedno s njim i legendarni Svetozar Sveto Vujović, ali i svi oni nekadašnji asovi poput Ibre Biogradlića, Miroslava Brozovića… koji su za FK Sarajevo bili vezani i srcem i dušom, a njih više nema. 

Bilo je mučno gledati koševsku patnju protiv anonimusa iz Moldavije, koji su, nepotcjenjujući Bracinu Vrbanjušu, daleko slabija ekipa od našeg amaterskog kluba.   

Nakon još jednog sramotnog ispadanja Sarajeva u ranoj fazi evropskog takmičenja, nameće se million pitanja gdje tražiti krivicu za još jednu evropsku blamažu šampionskog tima koji je donio prvu titulu u Bosnu i Hercegovinu. 

Može se postaviti pitanje zašto je trener Mehmed Janjoš početkom drugog dijela izveo agilnog Advana Kadušića, zbog čega se nije iskoristio igrač više koji se imao više od pola sata, zašto golman Bojan Pavlović nije pogodio nijednu stranu prilikom izvođenja penala? 

Zašto su, po ko zna koji put iznevjereni navijači koji su u u četvrtak navečer u velikom broju došli na Koševo da prate blamažu nad blamažama? 


I FK Sarajevo djeluje kao momčad kojoj treba nova krvna slika ( M. Kadrić)

Milion pitanja, odgovor samo jedan – FK Sarajevo i ova generacija nemaju pobjednički mentalitet. 

To su dokazali prošle sezone kada su na Koševu remizirali u nizu susreta u Ligi za prvaka, do niza važnih susreta (uključujući i finale Kupa BiH protiv Širokog na Koševu, op.a.) u kojima su bili ekipa bez krvi i mesa, dok su pojedinci djelovali kao da su tek skinuti s aparata za disanje. 

I FK Sarajevo djeluje kao momčad kojoj treba nova krvna slika. 

Ova sadašnja je razvodnjena s lošim radom, nemarom, zapostavljanjem, lošom politikom kluba, slabim pojačanjima, i onim najgorim – klubom bez cilja. 

Malezijski multimiljarder Vincente Tan je odavno digao ruke od kluba. On se, nakon što se uslikao sa šampionskim peharom na Koševu prije tri sezone, prema ovom klubu ponaša kao da je mačeha, koja se drži po strani ili se ponaša još i gore… Gore ne može… 

Vrijeme je da se naprave rezovi, da se stane u kraj javašluku i lošem radu ili neka ključeve od kluba, koji posljednjih godina postave sve sem šampionski, preda nekim sposobnim biznismenima koji znaju šta treba i kako uraditi da se nekada trofejni klub skine s “aparata sa vještačkog održavanja”. 

Dok ne bude kasno… Dok se nije ponovila priča šampionskog Košarkaškog kluba Bosna, kojeg su uništili pojedinci sličnih ambicija poput Tanovih. Na vrijeme – dok se još nije stavio ključ u bravu!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.