NOGOMET

Na Koševu se čeka čak 10. imenovanje u Tanovoj eri

Jarni: Mandat od nekoliko mjeseci

Piše: A. Dr.

29.7.2017

Na Koševu još sklapaju trenersku križaljku nakon što je uprava Fudbalskog kluba Sarajevo u ponedjeljak usvojila ostavku Mehmeda Čale Janjoša. Od tada se barata s barem desetak kandidata, a u Titovoj 38b još se nisu oglašavali, tek je Valentin Ilievski, predsjednik Skupštine FK Sarajevo, izjavio: 

- Klub će u narednom periodu obaviti razgovore sa potencijalnim kandidatima za upražnjeno mjesto šefa struke. Želimo oformiti kvalitetan stručni štab, na čelu s trenerom koji će dijeliti klupske ambicije i ciljeve.

Nema garancije

Ko god bude bio imenovan na vruću bordo klupu, čekat će ga težak zadatak. Postojeći igrački kadar nije nikakva garancija da se koševski premijerligaš može boriti za trofeje (dokaz poraz protiv aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine Zrinjskog), a to je jedino što zanima armiju navijača.

Izbor novog trenera bordo tima ujedno će biti čak 10. imenovanje šefa stručnog štaba u eri gazde kluba, malezijskog biznismena Vinsenta Tana (Vincent). Sve je počelo krajem 2013., kada su nekako u isto vrijeme na Koševi stigli Tan i proslavljeni hrvatski fudbaler, ali i nedokazani trener Robert Jarni. 

On se na Koševu zadržao manje od pola godine, u aprilu 2014. naslijedio ga je nekadašnji igrač bordo tima Dženan Uščuplić, s kojim je Sarajevo osvojilo Kup BiH.

No, to je za Uščuplića bila tek privremena karta za klupu Sarajeva (u međuvremenu se ukazao i nestao Ljupko Petrović, nekadašnji evropski prvak), u septembru iste godine koševski premijerligaš skrenuo je pažnju čak i španskih medija – ekipu je preuzeo legendarni kapiten BiH i napadač Barcelone Meho Kodro. 

- Klub je sazrio u mnogim segmentima, zbog čega sam i pristao na saradnju. Znam šta me očekuje – rekao je Kodro na zvaničnom predstavljanju, ni ne sluteći koliko je njegova procjena bila naivna.

Bordo klub brzo ga je potrošio, a rukovodstvo se odlučilo da reprizira trenersku vrtešku. Tako se u aprilu 2015. vratio Uščuplić, četiri mjeseca kasnije kao privremeno rješenje pojavio se Almir Hurtić, a u septembru je stigao srbijanski stručnjak Miodrag Ješić.

Velika očekivanja

Bila su velika očekivanja od nekadašnjeg fudbalera Partizana, a u martu 2016. ostavio je razbijen i dezorijentiran tim. Poslije je još jednom došao Hurtić i, iako planiran kao dugoročno rješenje, ostao je kratko i krug trenerskog lutanja na Koševu nastavio je Janjoš.

Jasna strategija i kontinuitet su strane riječi na Koševu i, dok tako bude, Sarajevo će se morati zadovoljavati famoznim izlaskom u Evropu, u kojoj, kad se naivni i uspiju naći, upitaju: “A šta ćemo sad?” 

Vodio jedan trening  

Petrović je s bordo timom vodio samo jedan trening u aprilu 2014. Zbog povezanosti s ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, rukovodstvo Sarajeva otkazalo je potpisavanje ugovora sa stručnjakom koji je 1991. s beogradskom Crvenom zvezdom postao prvak Starog kontinenta.

Primjer Rijeke i Keka

Rijeka je prije ratnih dešavanja devedesetih godina bila manji klub od Sarajeva. Nikad nije bila prvak Jugoslavije, a klub s Koševa je u dva navrata bio najbolji. Danas je to klub koji je prekinuo dugogodišnju dominaciju Dinama u Hrvatskoj, a u Evropi je blizu plasmana u plej-of Lige prvaka i višemilionske zarade u eurima.

Riječani su ispoštovali sve zakone uspješnog vođenja kluba pa tako i jedan od najvažnijih - trenerski kontinuitet. Na klupi se, već petu godinu (klupski rekord), nalazi slovenski stručnjak Matjaž Kek. Iako je dvije godine (2015. i 2016.) zaredom ispadao na startu kvalifikacija za Evropsku ligu, Kek je imao podršku čelnika kluba, čija se procjena da se radi o odličnom treneru, pokazala tačnom. Rijeka je sada osvajač duple krupe u Hrvatskoj i pred vratima evropskog raja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.