NOGOMET

Blaž Slišković o aktuelnom trenutku našeg klupskog nogometa: Apsurdno je porediti se s ekipama iz okruženja

Piše: M. PANDŽA

10.8.2017

U žrijebu posljednjeg kola kvalifikacija za plasman u grupnu fazu Lige prvaka i Evropske lige u bubnju je bilo deset klubova iz regije – Maribor i Rijeka na korak su od plasmana u najprestižnije klupsko takmičenje, dok priliku za plasman u drugo po snazi takmičenje imaju još Domžale, Hajduk, Dinamo, Osijek, Partizan, Crvena zvezda, Vardar i Škendija. 

Bosanskohercegovačkih klubova u ovom društvu, nažalost, nema, a jedino što je više poražavajuće od toga jeste to što je to već godinama praktično pravilo, a ne iznimka. Jednostavno, rijetkost je da naši klubovi dođu i do posljednjeg kola kvalifikacija, dok je grupna faza i dalje nešto što naši klubovi samo sanjaju.

Korak više

Što o ovoj temi kaže legenda bh. nogometa i aktuelni trener Zrinjskog Blaž Slišković, koji je sa “Plemićima” u kvalifikacijama za Ligu prvaka odigrao dvije dobre utakmice protiv slovenskog Maribora, ali kako se dobar dojam u nogometu, nažalost, još ne valorizira, ostat će činjenica da je Zrinjski opet zapeo na prvoj prepreci. 

- Rejting našeg klupskog nogometa možemo povećati samo rezultatima u Evropi, to je činjenica, isto kao što je činjenica da svi ovi klubovi iz regije ulažu mnogo više novca od naših klubova, toliko više da je apsurdno i upoređivati se s nekima od njih. Ne slažem se s ocjenama da su naši klubovi opet doživjeli krah u Evropi, jer bi se tako moglo konstatirati da su svi redom eliminirani od slabijih klubova, a to nije slučaj. Istina, stoji i da su svi klubovi mogli napraviti korak više - izjavio je Slišković.

Svjedoci smo da naši klubovi iz godine u godinu ne uspijevaju zadržati najbolje igrače. 

- Odlasci najboljih igrača nisu samo naša nego realnost svih klubova iz regije. No, problem je što naši klubovi imaju još jednu otežavajuću okolnost, a to je da te igrače moraju zamijeniti neafirmirani, koji se tek moraju potvrditi. Tu, opet, dolazimo do priče o ulaganjima, jer naši klubovi sebi ne mogu dozvoliti luksuz plaćanja obeštećenja za skupa pojačanja. Štoviše, problem nam je zadržati i najbolje igrače, jer svi oni igranje u BiH vide kao priliku za odlazak u inozemstvo, gdje će zarađivati mnogo više - dodao je Slišković.

Edukacija i rad

S obzirom na to da se možemo složiti s izrečenim, jasno je da naši klubovi egzistiraju u raskoraku između želja i realnosti, ali to nas, svejedno, ne može zadovoljiti.

- Svi moramo raditi radi napretka klupskog nogometa, a rezultat bi, onda, trebao doći kao posljedica toga. Tu mislim na infrastrukturu, educiranje kadrova, rad sa mladima... U svim tim segmentima sigurno imamo mnogo prostora za napredak, a ako tu uspijemo doći na višu razinu, onda ćemo, možda, postati zanimljiviji i sponzorima, bez kojih je nemoguće očekivati iskorak – rekao je Baka.

Rano je za zaključke

Na startu nove sezone klubovi koji tradicionalno slove za najozbiljnije kandidate za vrh, ozbiljno “kašljucaju”, što daje za pravo onima koji tvrde da su svi oni slabiji nego prošle sezone.

- Željezničar i Sarajevo i dalje smatram našim glavnim rivalima za vrh, a u toj borbi za titulu očekujem i Široki Brijeg. Prvenstvo je tek počelo tako da je rano za bilo kakve zaključke. Mi, u Zrinjskom, moramo gledati samo sebe i mogu reći da smo do sada podbacili samo u Bijeljini protiv Radnika - zaključio je Slišković. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.