NOGOMET

Omer Joldić za Avaz.ba: Nekada nismo imali istu opremu na treningu, plate su kasnile, a sada se grade tribine na stadionu

Prioritet je stvaranje što većeg broja igrača iz Omladinske škole za seniorski tim ( FKŽ)

Piše: N. Kreštalica

15.8.2017

Omer Joldić je nedavno na klupi juniora FK Željezničar naslijedio Admira Adžema, koji je preuzeo seniorski tim Plavih. 

Za portal Avaz.ba, bivši fudbaler Željezničara, Slobode, Belchatowa i Saturna govorio je o svojim ambicijama, trenerskoj edukaciji, Omladinskoj Ligi prvaka, te problemima sa kojima se suočavaju treneri i fudbaleri u omladinskom pogonu. 

Benefiti i pritisci

- Nedavno sam postavljen na mjesto trenera juniora od strane ljudi iz Uprave kluba i Omladinske škole. Mogu vam reći da je to želja svakog trenera koji počne raditi sa mlađim kategorijama tako da, kada bih rekao nešto drugo, vjerovatno ne bih govorio istinu. Kada počnete raditi u Omladinskoj školi, sve oči su uprte u najkvalitetnije juniore što predstavlja veliku čast, ali i obavezu – kaže on.

Smatra kako, raditi u FK Željezničar i igrati profesionalno fudbal za taj klub, nosi sa sobom određene benifite, ali i pritisak sa kojim se mora znati nositi. Posebno ističe da on, ali i svi drugi treneri, imaju odličnu komunikaciju sa Admirom Adžemom te da je prioritet stvaranje što većeg broja igrača za prvi tim. 

- Admir Adžem bio je naš kolega donedavno. Jedna od prvih stvari koju je tražio od nas trenera, bila je da se maksimalno uključimo i pomognemo njegov rad sa seniorskom ekipom. Naravno da mi ne učestvujemo u njegovom direktnom radu sa prvotimcima, ali određene informacija koje traži od nas distribuiramo mu na vrijeme da bi one pomogle ekipi i njemu kao treneru. Ja, kao trener juniora, razgovaram sa Adžemom i podnosim mu određene izvještaje. Smatram da je to pravi i jedini ispravni put ka stvaranju dobre atmosfere, povjerenja i rezultata - kazao je trener juniorske ekipe Plavih, dodajući da je sada prioritet stvaranje što većeg broja igrača iz Omladinske škole za seniorski tim.

Strpljenje i edukacija

- Počeo sam raditi sa predpionirima tj. dječacima rođenim 2002. godine. Vremenom sam dobijao starije generacije, a evo, od ove godine sam na čelu juniora. Trenutno sam na školovanju u Edukacionom centru N/F SBIH na UEFA Pro programu. Preostala su mi još dva semestra i završni diplomski rad. Na pola puta sam, za sada sam, i više nego zadovoljan Pro programom. Imamo odlične predavače i instruktore tako da puno toga novoga možemo naučiti - rekao je Joldić.

Najveći problem omladinskog pogona, po riječima Joldića, su infrastruktura i organizacija. Pored toga, osvrnuo se i na ulogu roditelja u procesu sazrijevanja igrača.

- Generalno gledajući, infrastruktura je veliki problem većine klubova. Uz manja ulaganja i bolju organizaciju, dio tih problema se može riješiti. Mi kao država nismo bogati i nismo u stanju izdvajati veća i ozbiljnija sredstva za sport, tako da su se članarine pojavile kao glavni izvor finansiranja u većini klubova da bi podmirili troškove treniranja, takmičenja, putovanja, kupovanja sportske opreme - kazao je.

Željo nekad i sad

U razgovoru za naš portal, osvrnuo se kako je Željezničar izgledao nekada, a kako je to danas.

- Ja sam u FK Željezničar došao 2000. godine. Sa sigurnošću mogu reći da je tada bio najorganizovaniji klub u BiH, pa barem dva koplja iznad ostalih. Igrački kadar, uprava i navijači su bili kao jedno. Kada sam se 2006. godine vratio iz Poljske, u klubu su "puhali2 neki drugi vjetrovi. Iako je igrački kadar bio i više nego kvalitetan, rezultati su izostajali. Tada nismo imali istu opremu na treninzima, plate su kasnile mjesecima, a sada se grade tribine na stadionu, a igrači imaju fenomenalne uslove. Mislim da sam dovoljno rekao - poručio je.

Joldić je tokom svoje igračke karijere, osim u BiH, igrao u Poljskoj i Rusiji. Kaže da je zadovoljan, unatoč nešto ranijem okončanju karijere.

- Mene je rat zatekao sa 15 godina. To je period kada igrač treba da najviše sazrijeva i trenira. Prioritet mi je bio da ostanem živ i da imam siguran obrok. Da nije bilo rata, možda bih mogao postići i više. Tada sam nastupao za pionirsku selekciju BiH i Jugoslavije, zajedno sa Hasanom Salihamidžićem i drugim talentiranim dječacima u to doba. Kada podvučem crtu, ja sam zadovoljan, mada sam mogao odigrati još sezonu ili dvije jer sam se prestao baviti fudbalom u 31. godini zbog povrede - dodao je Joldić.

Joldić je na poseban način opisao i svoju povezanost sa Željom i Grbavicom.

- Dok sam bio igrač, kroz klub je prošlo puno fudbalera sa svih strana BiH i svijeta, a svi su jedinstveni u izjavama da je neka posebna energija prisutna na ovom stadionu i oko njega. Da bi došli do svlačionica, morate proći pored Fate, penzionera i ostalih navijača. Mnogi prije mene su rekli da je Željezničar pokret i da se Željezničar jednostavno voli - zaključio je Joldić.

Razgovarao: Nedim Kreštalica

Evropski iskorak

Joldić se osvrnuo i na učestvovanje u Omladinskoj Ligi prvaka.

- Omladinska Liga prvaka je odličan „izlog“ za državu, klub, trenere i igrače. Naš klub je prije dvije sezone učestvovao u ovom najatraktivnijem takmičenju i ostavio je vrlo dobar utisak. Ja se nadam da ćemo ove godine uspjeti napraviti iskorak i proći prvo kolo - kaže Joldić. 

Fokus na juniorskoj ekipi

Na pitanje da li se vidi kao trener prve ekipe jednog dana, Jodić je rekao da je samo fokusiran na juniorsku ekipu.

- Trenutno sam fokusiran na juniorsku ekipu i sve dok ne završim Pro program nemam ambicija da vodim seniorsku ekipu. Rado bih bio pomoćnik nekom treneru, za kojeg smatram da je stručan, jer bi zajedno sa njim mogao napredovati - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.