NOGOMET

Vječiti rivali | Konačno zanimljiv sarajevski derbi

Piše: A. MIZDRAK

21.8.2017

Iza nas je najveća utakmica bosanskohercegovačkog nogometa između Sarajeva i Želejzničara. Za razliku od prethodnih mečeva sarajevskih rivala, posljednji susret na Koševu može dobiti prolaznu ocjenu. Skoro 12.000 gledalaca na najvećem bh. stadionu ovog puta nije zažalilo što je odvojilo vrijeme i 90 minuta uživalo u napetoj predstavi koju su pružili igrači Sarajeva i Željezničara.

U konačnici, dva crvena kartona, dva jedanaesterca, nekoliko šansi, oštrih startova i jedan pogodak odluke, koji je postigao Zajko Zeba za veliki trijumf Želje, ulijevaju nadu da ćemo u budućnosti svjedočiti boljim derbijima.

Osim igrača na terenu, s nekoliko sumnjivih odluka istaknuo se i glavni sudija Tomislav Čuić, a posebno su blistali i navijači oba tima, koji su, kao i uvijek, bili 12. igrač svog tima. Ovo je pet epizoda po kojima ćemo pamtiti 112. "vječiti" derbi.


Nije poput najboljih, ali imalo se šta vidjeti

Kao po nekom nepisanom pravilu, "vječiti" derbi završavao se prethodnih sezona neriješenim rezultatom, a najčešće onim najnepopularnijim (0:0). U glavama igrača oba tima bilo je samo jedno - ne izgubiti od najljućeg rivala. Ipak, subotnji okršaj na Koševu konačno je ponudio bolji nogomet, a igrači oba tima konačno su počeli igrati nogomet. Istina, nije to još derbi na razini onih najvećih evropskih, ali s obzirom na to da su oba tima uoči početka sezone ostala bez najboljih igrača, derbi može dobiti sasvim prolaznu ocjenu. Svjedočili smo jednom pogotku, pogođenoj stativi i nekoliko propuštenih šansi, a itekako je bilo borbe, htijenja i zalaganja u 112. okršaju vječitih rivala podno Trebevića. 

Sudijske odluke

Kako to obično biva nakon svakog derbija, navijači oba tabora dosta pažnje posvećuju suđenju. Čast da sudi 112. vječiti derbi pripala je Tomislavu Čuić, a iz oba tabora imali su nekoliko primjedbi na njegovo suđenje. Konkretno, domaći Čuiću zamjeraju što nije dosudio jedanaesterac u prvom poluvremenu na Mersudinu Ahmetoviću, a smatraju i da je penal mogao biti dosuđen i u 67. minuti, kada je Daniel Graovac, navodno, igrao rukom u svom šesnaestercu. S druge strane, gosti s Grbavice smatraju da je Advan Kadušić, zbog pogibljenog starta nad Srđanom Stanićem, morao biti isključen početkom prvog poluvremena.

Navijači 12. igrač

Možda sarajevski derbi prema kvalitetu zaostaje za onim milanskim, madridskim, istanbulskim... ali kada je riječ o navijačima oba tabora, onda nema dileme - vječiti derbi je rame uz rame s najvećim evropskim derbijima. I “Horde zla” i “Manijaci” su i ovog puta bili 12. igrač svojih timova. Ono što je rijetkost, nakon utakmice, rijeka ljudi u plavim i bordo dresovima niz Koševo se slila prema gradu, a sve je prošlo bez incidenata i upravo je u tome čar sarajevskog derbija.

Kjosevski od tragičara do junaka

Igrala se 57. minuta. Igrači Sarajeva sve su više pritiskali ka golu Željezničara i tražili poravnanje. Vedran Kjosevski je prilikom jedne dubinske lopte nepotrebno istrčao i oborio Nedima Hadžića. Sudija je pokazao na penal. Ipak, mladi golman Željezničara potvrdio je još jednom da je jedan od najboljih čuvara mreže u BiH i sjajnom intervencijom ispravio je svoju grešku te tako spasio svoj tim. Ko zna kakav bi konačni rezultat bio da je Amer Rahmanović realizirao jedanaesterac. Tako je Kjosevski iz tragičara izrastao u junaka.

Psihološka prednost

Pobjeda u sarajevskom derbiju ima višestruki značaj. Pobjednik ne dobiva samo tri boda, već stječe ogromnu psihološku prednost u odnosu na poraženog i u ostatak prvenstva ulazi znatno superiornije. Tako je bordo tim porazom od najljućeg rivala zapao u veliku krizu, na sebe je dodatno navukao bijes ljutitih navijača i više nema pravo na kiks. S druge strane, pobjeda nad gradskim rivalom za Željezničar je došla u najboljem mogućem trenutku za izabranike Admira Adžema, koji će već narednog vikenda na prepunoj Grbavici protiv Širokog Brijega tražiti nova tri boda, s kojim bi ostali u vrhu bh. nogometa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.