NOGOMET

Na današnji dan preminuo Josip Bukal, legenda FK Željezničar

Avaz.ba

31.8.2017

Legendarni fudbaler Željezničara Josip Bukal, na današnji dan prije godinu dana je preminuo u 71. godini života nakon duge i teške bolesti.

 Josip je rođen u Okešincu između Kutine i Ivanić Grada 1945. godine. Međutim, poslije završetka osnovne škole je doselio u Sarajevu gdje je počeo trenirati u Željezničaru. Po završetku omladinskog staža je prešao u prvi tim za koji je debitirao u sezoni 1963./1964. U klubu se zadržao punih deset sezona prije nego je 1973. godine otišao u belgijski Standard.  

Za Željezničar je ukupno odigrao 290 zvaničnih utakmica, uključujući i standardne nastupe u šampionskoj generaciji u sezoni 1971./1972. Postigao je i 128 golova i drugi je strijelac u historiji kluba. Igračku karijeru je okončao 1977. godine poslije još jedne polusezone u Želji.

Bio je i reprezentativac bivše Jugoslavije. U dresu reprezentacije sakupio je  24 nastupa, pri čemu je postigao deset golova. U dugoj i uspješnoj karijeri se isticao kao veliki sportista, izuzetno snažan i pokretljiv, fantastičan strijelac. Već kao omladinac se isticao kao fenomenalan strijelac. Međutim, kada je ušao u prvi tim, eksperimentiralo se s njim u half-liniji. Ipak, treneri su ubrzo prepoznali njegov potencijal izvrsnog napadača. Zbog razornog šuta  često je pogađao i sa velikih udaljenosti, a kada se tome doda i odlična igra glavom, jasno je zašto je jedan od najboljih strijelaca u klupskoj historiji.  

Bio je prepoznatljiv po razornom udarcu. Stručnjaci su vjerovali da je upravo Bukalov šut u to vrijeme bio najsnažniji na svijetu. Jednom prilikom, u vrijeme dok je igrao za belgijski Standard, izmjerena je brzina lopte od nevjerovatna 142 km/h nakon Bukalovog udarca, što je u to vrijeme bio apsolutni svjetski rekord.

Jednom prilikom na Koševu, Željezničar je igrao sa Rijekom. Na 40 metara od gola, Bukal je uzeo zalet i, na iznenađenje svih, šutirao sa te udaljenosti. Lopta se velikom brzinom našla u mreži gola Riječana. Potom su navijači na stadionu zapjevali: “Mujo kuje, Bukal razvaljuje”.  

Skroman i povučen van terena, bio je noćna mora golmana svakog protivničkog tima. U vrijeme kad je nastupao, smatran je za jednog od najboljih centarfora svijeta. Dobar dio karijere proveo je u Belgiji nastupajući za Standard iz Liježa. I tamo je stekao status istinske legende. 1974. godine, bio je najbolji strijelac Kup-a UEFA sa 12 golova.

Kasnije je radio kao trener u Željezničaru, čak je jedno kratko vrijeme u sezoni 1988./1989. bio i šef Stručnog štaba prvog tima.   

Jedan je od najzaslužnijih što je Željezničar opstao za vrijeme agresije. Sa još nekoliko entuzijasta, održao je rad Kluba u njegovim najtežim trenucima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.