NOGOMET

Muhamed Džakmić, trener u stručnom štabu bordo tima: Sarajevo će se vratiti u vrh

Džakmić: Uskoro i profesionalna trenerska licenca

Piše: M. CVIKO

16.9.2017

Muhamed Džakmić (32), borbeni igrač veznog reda kojeg su navijači Sarajeva veoma voljeli, bio je i kapiten kluba, a za tim s Koševa odigrao je 188 utakmica. Debitirao je u sezoni 2003/2004. protiv Leotara u Trebinju. Nedavno je imenovan za pomoćnog trenera u stručnom štabu Husrefa Musemića. 

 Ljubav i emocije

- Dok sam igrao, Husref mi je dva puta bio trener. Oba puta su bila uspješna. Bili smo prvaci, a prije toga smo osvojili i Kup. U oba navrata igrali smo u međunarodnom takmičenju. Nosim izuzetno lijepe uspomene. On je maksimalno posvećen svom poslu. Svi mi koji smo vezani za klub, znamo s koliko ljubavi i emocija on vodi ekipu - kaže Džakmić.

Svoju posljednju utakmicu u dresu Sarajeva Džakmić je odigrao u sezoni 2013/2014. U susretu protiv Čelika, zbog neugodne i dugotrajne povrede trbušnog zida, morao je napustiti utakmicu, ali i nedugo poslije okončati igračku karijeru.

- Prošle su četiri godine od kada sam prestao aktivno igrati. Teško je bilo u početku, ali kako vrijeme odmiče, čovjek se navikne na sve. Jednostavno sam prihvatio da je trenerski poziv moj novi posao, novi život i sada sve gledam iz jedne druge perspektive. Nisam više na terenu nego pored njega i na taj način tražim način da pomognem ekipi.

Za samo nešto više od tri godine, Džakmić je uspio steći B i A-trenerske licence te uspješno korača ka posljednjem stepenu edukacije – profesionalnoj licenci.

- Trenerske edukacije donijele su mi novi pogled na fudbal, ne samo meni nego svakome ko je prestao s igračkom karijerom. Igračka karijera sigurno vam mnogo pomaže, jer ste bili unutra, što se kaže. Znate kako se osjećaju igrači, znate prepoznati određene taktičke stvari. Ja nastavljam svoj edukativni proces, koji želim u potpunosti okončati.

Svi zajedno

Svi navijači, naravno, očekuju da se Sarajevo vrati u vrh tabele. Pitali smo Džakmića hoće li to biti moguće s obzirom na slab početak prvenstva i bodovni zaostatak.

- Vjerujem da hoće. Svi zajedno moramo raditi za to, kako mi u stručnom štabu, igrači, zaposlenici kluba, zajedno s navijačima, medijima... Svi mi koji volimo ovaj klub, moramo raditi za njegov napredak - rekao je Muhamed Džakmić.

Pobjeda nad Širokim

Susret protiv Viteza, u kojem je Sarajevo pobijedilo sa 4:0, bio je prvi službeni za Husrefa Musemića i njegov stručni štab. U narednom kolu dolazi Široki Brijeg. Utakmica se igra u subotu, 16. septembra, sa početkom u 19 sati.

- Utakmice protiv tog kluba uvijek su bile posebne. Moramo skoncentrisano nastupiti od prve minute. Gosti su dosta kvalitetna ekipa, treći su na tabeli i to najbolje govori o svemu. Mislim da znatno bolje igraju kod kuće, gdje su ostvarili četiri pobjede, dok su u gostima remizirali sa Željezničarom i izgubili od Zrinjskog i GOŠK-a. Na nama je da odigramo dobru utakmicu i da ostvarimo novu pobjedu - kaže Džakmić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.