NOGOMET

Dječaci FK Sarajevo osvojili 1. memorijal "Muhamed Kulalić": Emotivna priča i nogometna rapsodija

Avaz.ba

18.9.2017

U Zenici je odigran 1.memorijalni turnir "Muhamed Kulalić“ za 2009. godišta. Prvo mjesto zazuzeli su dječaci FK Sarajevo, koji su bili i specijalni gosti domaćinima Tempo Sport. Drugo mjesto, a nakon što su u finalu poraženi rezultatom 2:0 od Sarajeva zauzeli su dječaci NK Zvijezde Gradačac, a treće je pripalo mladim nadama NK Travnik.

U izvrsnoj domaćinskoj atmosferi dječaci su pokazali svoje nogometno znanje, a tereni kluba „Tempo Sport“ bili su premali da prime sve one koji su došli da daju podršku najmlađima, ali i da se sjete preminulog Muhameda.

Ekipu Sarajeva s klupe je predvodio trener Kenan Buza, a svoje nogometno znanje publici u Zenici pokazali su Adi Pecar, Danis Sultanić, Vedad Duranović, Serdar Bihorac, Arman Smječanin, Tarik Zećo, Benjamin Pandžić i Amel Delalić.

Posebno emotivan je bio trenutak kada su u ime FK Sarajeva dječaci uručili dres i poklone bratu preminulog Muhameda Bakiru koji je također 2009. godište i koji je igrao ovaj turnir za Tempo Sport. Bakir je dobio i zlatnu medalju koju su mu uručili dječaci FK Sarajevo iako je njegova ekipa ispala u ranijoj fazi takmičenja.

Trener Tempa Esad Kafedžić učinio je i pravu domaćinsku gestu kada je umjesto svog tima (koji je bio najbolji treći u grupi) povukao ekipu, da bi dalje takmičenje nastavila ekipa Rudar Kaknja.

Utisak trenera i roditelja, kao i drugih posjetilaca jeste da su domaćini pokazali kako se organizira jedan turnir za ovaj uzrast, a iz Zenice su svi otišli zadovoljni, pa čak i oni koji nisu osvojili medalje. Najsretniji su svakako mladi bordo momci, koji su opravdali ulogu favorita na ovom turniru.

Na terene je stigao i Amel Tuka, najbolji bh. atletičar, koji je strpljivo slikao se s dječacima.


Ko je bio Muhamed

Muhammed Muha Kulalić fudbal je počeo trenirati u ŠF “Tempo Sport” kod Nermina Šabića. Izraziti talenat nije bio neprimjećen, pa mladi Kulalić prelazi u FK Sarajevo. Igrao je ovaj odlični mladi fudbaler u pionirskoj i kadetskoj selekciji Sarajeva. Bio i član pionirske reprezentacije BiH.

Potom se vraća u Zenicu u svoj Čelik gdje nastupa za juniorsku selekciju zeničkog tima. Sljedeća fudbalska stanica bio je njemački “Kickers Offenbach”, gdje je potpisao amaterski ugovor. Ubrzo su ga u svoj notes upisali i skauti bundesligaških klubova. Bilo je pitanje dana koji klub će ga prvi angažirati.

Jedan rutinski liječnički pregled je pokazao da Muhammed za protivnika ima teškog protivnika – karcinom limfnih žlijezda. U pitanju više nije bila karijera talentiranog fudbalera, nego i sam život ovog divnog mladića.

Muhammed Kulalić je punih godinu i po igrao svoju utakmicu života, životnu utakmicu, utakmicu za život. Doslovce za život. Muhamed je na terenu bio veliki borac. Igrao je na poziciji stopera i zadnjeg veznog. Izgarao je na terenu, za njega nije bilo izgubljene lopte, izgubljene utakmice. Boravio je na liječenju u njemačkoj klinici Esssen, u domaćim klinikama. Ipak, bolest je bila jača, ovaj svijet napustio je prošle godine u novembru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.