NOGOMET

Džemal Berberović za Avaz.ba: Nadam se da ću u budućnosti postati trener prve ekipe Sarajeva

Razgovarao: N. KREŠTALICA

17.10.2017

Džemal Berberović jedan je od igrača koji je svoje fudbalske korake započeo i završio na Koševu. On je nakon bogate internacionalne i reprezentativne karijere započeo i trenersku.



Početak iz snova


Trener mlađih kadeta (2002. godišta) za Avaz.ba govorio je o protekloj godini rada u omladinskom pogonu FK Sarajevo.

- Od prošlog ljeta i završetka svoje igračke karijere zakoračio sam u trenerski posao i za sada sve ide po planu. Osim treninga posvećen sam i svojoj edukaciji (B program) – rekao je Berberović na početku našeg razgovora.

 Iako je riječ o mladim igračima, Berberović je u protekloj godini napravio veliki rezultat. Njegova selekcija je „pomela“ konkurenciju uz nevjerovatan omjer od 22 pobjede i gol-razliku 101:4.

- Napravili smo nevjerovatan uspjeh prošle godine. Imamo talentirane igrače, ali i treniramo kvalitetno. Od samog starta uveli smo dosta promjena u odnosu na ono kako se prije radilo. Svi igrači moraju biti maksimalno posvećeni – rekao je Berberović, dodavši da je cilj stvaranje što više kvalitetnih igrača za prvi tim.


Ekipa FK Sarajevo koja je imala omjer 22-0-0; 101:4. Ekipa FK Sarajevo koja je imala omjer 22-0-0; 101:4

Visoke ambicije

Berberović je kroz svoju karijeru igrao za Leverkuzen, Liteks, Krasnodar, Duizburg, Denizli, a za reprezentaciju BiH odigrao je 33 utakmice. Kako nam je rekao, bogato internacionalno iskustvo dosta olakšava rad sa igračima.

- To mi puno pomaže i olakšava posao. Kroz svoju karijeru promijenio sam dosta trenera, a od svakog sam upijao ono najbolje. Sve to što sam memorirao, sada prenosim mladim igračima, a sve to je sigurno od velike koristi za njih i njihov dalji napredak – rekao je.

Iako je na samom startu svoje trenerske karijere, Berberović ne krije svoje visoke ambicije.

- Iako smo dugo u fudbalu, svi kao treneri krećemo ispočetka. Sigurno da imam velike ambicije, a ispred mene je završavanje edukacije, a kada govorimo o budućnosti, nadam se da ću voditi prvi tim voljenog Sarajeva – kaže Berberović.


Berberović: Profesionalan odnos donosi rezultat. Berberović: Profesionalan odnos donosi rezultat

Sarajevo kao primjer drugima

Fudbalski klub Sarajevo jedan je od rijetkih sportskih kolektiva u našoj zemlji koji ima školovane mlade trenere koji rade u klubu sa različitim uzrastima.

- To je veoma bitna stvar. Treneri koji rade u OP su i vojnici kluba koji rade ovaj posao iz ljubavi, a ne iz interesa. Također, ja imam svog asistenta i uklopili smo se, što pokazuje i naš rezultat. Sarajevo je najveći klub u državi i to je naša obaveza – zaključio je Berberović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.