NOGOMET

Sloga Simin Han: Od livade ograđene žicom do evropskih ambicija

Avaz.ba

30.10.2017

Fudbalski klub Sloga iz Siminog Hana osnovan je davne 1955. godine, a nakon decenija tavorenja u nižim rangovima takmičenja, popularni “Plavo-bijeli” ove sezone pune stranice domaćih medija.

Sloga je danas član Prve lige Federacije BiH s ozbiljnim ambicijama da naredne takmičarske godine igra elitu bh. fudbala. Ove godine su šokirali javnost kada su iz Kupa BiH eliminirali bh. šampiona Zrinjski. Jedna su od najpozitivnijih sportskih priča u BiH, a njihov uspon počeo je 2012. godine, kada je Azmir Husić odlučio da se iz Sjedinjenih Američkih Država vrati u BiH.

- Nakon povratka iz SAD, ljudi iz kluba obratili su mi se za pomoć i ja sam privremeno pomagao kolektivu. Jednog dana, odlučio sam da pogledam meč Sloge, da vidim o čemu se tu radi i, nakon te utakmice, predložio sam ljudima iz kluba da krenemo u saradnju i da pokušamo napraviti jednu ozbiljnu priču. Na sjednici Skupštine sam izabran za predsjednika i tako je sve i počelo – objašnjava Husić početke stvaranja Sloge kakvu danas znamo. 

Te godine kada je Husić ušao u klub, Sloga se takmičila u Drugoj ligi Tuzlanskog kantona. Sezona po sezona, i 2014/2015. osigurali su plasman u Prvu ligu FBiH. Na njihovu žalost, nisu ispunili uvjete za takmičenje u prvoligaškom društvu, ali su se, zato, u tom rangu takmičenja našli sezonu kasnije.

- Prošle sezone bili smo u kombinacijama da čak izborimo ulazak u Premijer ligu. To se nije desilo, ali je u ovoj to naš jasan cilj – da Sloga igra Premijer ligu BiH. Prije posljednjeg poraza od Veleža imali smo seriju od osam pobjeda i jednog remija. Prošli smo i u Kupu dalje. Pred nama je još mnogo kola i utakmica i, iako smo za sada lidersku poziciju prepustili drugoj ekipi, nećemo odustati od svojih ambicija – naglašava Husić.

Biznismen iz SAD uložio je dosta novca i u infrastruktuaralni razvoj kluba iz tuzlanskog predgrađa:

- Stadion se zove Bare i samo mu ime govori da je to jedan barovit teren. Po dolasku u Slogu, zatekao sam jednu livadu, ograđenu žicom, svlačionice bez uvjeta. Uporedo s radom u Slobodi, gdje sam bio predsjednik, radio sam i na infrastrukturi stadiona. Naša zamisao je bila da to bude baza Slobodinih fudbalera, da tu bude neki B-tim Slobode. To se nije desilo, ali su, zato, Bare sada jedan uređen sportski kompleks – kaže Husić te dodaje:

- U infrastrukturu su do sada uložena skoro dva miliona KM, a u klub je do sada uloženo između tri i tri i po miliona.

Na upit gdje vidi Slogu za narednih pet godina, prvi čovjek Sloge odgovara:

- Imamo dobru strategiju. Prvo nam je cilj da od naredne godine igramo Premijer ligu BiH i da se stabiliziramo u tom takmičenju. Naš plan je da u omladinski pogon kluba dovedemo talente iz cijele sjeveroistočne Bosne. Postigli smo dogovor da od naredne sezone Sloga svoje utakmice igra na Tušnju pa bi stadion Bare postao kamp za treniranje i boravak naših igrača. Svakako je naš cilj Sloga u samom vrhu bh. fudbala i izlazak u Evropu. Želimo da sa Slogom u najboljem svjetlu predstavimo BiH na međunarodnoj sceni – zaključuje Husić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.