NOGOMET

NK Čelik: Gradska uprava odugovlači proces reprograma duga!

Avaz.ba

3.11.2017

Danas je na stadionu Bilino polje održana konferencija za novinare na kojoj su se prisutnim medijima obratili predsjednik kluba Jasmin Memišević, generalni direktor Ismet Đugum i predstavnik Nadzornog odbora Robert Jonjić. Tema je bila reprogram dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH, kao i dug zeničkog kluba prema gradskim javnim preduzećima.

Memišević je na početku istakao kako se Čelik trenutno nalazi u teškoj poziciji što je bio i razlog za sazivanje konferencije za novinare.

Prethodna uprava je na vrijeme reagovala o podnijela zahtjev za reprogram dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH. Napravljen je zapisnik u kojem su usaglašena potraživanja i trebala se uplatiti određena suma novca koju Čelik u tom trenutku nije imao. Postojalo je samo obećanja Grada da će preuzeti te obaveze ali do toga nije došlo stoga je u klub stigla odbijenica na zahtjev za reprogram. Nakon toga je Grad donio zaključak da preuzima obavezu reprograma duga Čelika i podnesena je žalba koja je još uvijek u Ministarstvu za finansije. Nakon što sam posjetio generalnog direktora poreske uprave u Sarajevu, izvjestio sam gradonačelnika Fuada Kasumovića sa željom i molbom da se on obrati Ministarstvu kako bi usvojili našu žalbu i vratili nas na početak procesa. –rekao je Đugum.

Predsjednik kluba, Memišević dodao je da je Čelik u stanju izmiriti sve obaveze ako se usvoji žalba, samo tražimo da nam se pruži prilika da uđemo u proces reprograma i da uredno vraćamo dug.

- Prema odluci Gradskog vijeća, koju imamo u klubu, otpisat će se dug prema Javnim preduzećima ali ta odluka još nije realizirana. Ovom prilikom pozivam gradonačelnika, Fuada Kasumovića, koji govori javno da je odluka sprovedena da objavi dokument kojim to potvrđuje. Mi nemamo nikakav pisani trag da su Javna preduzeća postupila po odluci Gradskog vijeća. Odgovorno tvrdim da je NK Čelik sa svim svojim strukturama učinio sve što je u našoj moći kad je u pitanju reprogram. Više apsolutno ništa nije do nas, mi smo svoj dio posla odradili. Sad čekamo odgovor na našu žalbu kako bi preuzeli dalje aktivnosti – kaže Memišević i dodaje da klub egzistira vrlo teško jer zadnja dva mjeseca nije dobio nikakva finansijska sredstva od Grada.

Na osnovu dokumentacije koju nam je ustupio generalni direktor, mogu posvjedočiti da je klub zaista uradio sve što je trebalo po pitanju reprograma. Samo postojanje žalbe jeste rezultat odugovlačenja gradske uprave i gradskog vijeća kad se trebalo izjašnjavati o reprogramu. Odluka je na gradskom vijeću usvojena nakon što je istekao rok predviđen za potpisivanje reprograma. Iz Federalnog ministarstva su rekli da proces očitovanja o žalbi može potrajati od par mjeseci čak do 2 ili 3 godine. Jedina osoba u gradu Zenici koja može ubrzati taj proces jeste gradonačelnik grada Zenica, gospodin Fuad Kasumović, koji ima potrebni autoritet i iskustvo za to. Rješenjem dugovanja prema Javnim preduzećima u gradu bi riješili preko 75 % dugovanja Nogometnog kluba „Čelik“ i u tom slučaju bismo bili puno zanimljiviji na tržištu i primamljiviji za potencijalne investitore. –rekao je član Nadzornog odbora zeničkog kluba, Robert Jonjić.

Memišević je istakao da bi u slučaju da Javna preduzeća ispoštuju odluku Gradskog vijeća, ukupni dug Čelika bio oko 2,9 miliona KM ali da bi stvarni dug koji bi se morao platiti iznosio od 1 do 1,5 miliona KM.

Jučer je održan još jedan sastanak pregovaračkog tima i danas će se uputiti pismeni odgovor zastupnicima potencijalnih investitora. Tražit ćemo da nam odgovore s konkretnim nacrtom konačnog ugovora kako bi mogli zakazati vanrednu sjednicu Skupštine i prezentovali je članovima koji će odlučiti da li je prihvatamo ili ne. –rekao je Memišević i rekao da Čelik više nema vremena za čekanje.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici navijača koju su obećali punu podršku klupkom rukovodstvu u njihovom daljem radu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.