NOGOMET

Zagrepčanin koji je osvojio Zenicu

D. J.

3.11.2017

Matej Marković, mladi  golman zeničkog Čelika, odličnim odbranama u crno-crvenom dresu zaslužio je poziv selektora Vinka Marinovića za okupljanje mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči utakmice sa selekcijom Velsa,  koja je na rasporedu 10. novembra. 

U razgovoru za “Dnevni  avaz” istaknuo je da će se potruditi da opravda ukazano povjerenje. 

Otac iz Lopara

- U Zenicu sam došao s namjerom da branim u najvišem rangu takmičenja i pružao sam maksimum na treninzima i  utakmicama. Selektor Marinović odlučio je da sam zaslužio poziv i veoma sam sretan što se mogu odazvati. 

Kad se prvi put počelo  pričati o pozivu, to je za mene bilo iznenađenje, ali se u posljednjih desetak  dana mnogo pričalo o tome. Nakon poziva iz Saveza, nisam želio izlaziti u javnost dok ne stigne službeni poziv. Bio sam na utakmici kad su naši momci savladali Portugal. Zaslužuju sve riječi pohvale,  ne samo zbog konačnog rezultata nego i zbog iskazane  borbenosti na terenu –  kaže Marković.

Ovaj nogometaš rođen je u zagrebačkom kvartu Dubrave, ali je preko oca, koji je rođen u Loparama, dobio dvojno državljanstvo. Sportsku karijeru počeo je u Nogometnom klubu Zagreb, gdje je prošao omladinske selekcije.

Prvi profesionalni ugovor potpisao je kao 17-godišnjak, ali ga je nakon dvije godine raskinuo zbog privatnih razloga. Ovog ljeta je stigao na Bilino polje iz zagrebačkog HAŠK-a. 

Spreman na sve opcije

- Moj otac je, spletom okolnosti, preko prijatelja saznao da Čelik traži golmana. Stigao sam na probu, branio na turniru u Vitezu i odmah potpisao jednogodišnji ugovor i preselio se u Zenicu. Razgovarat ćemo u zimskoj pauzi o eventualnom produžavanju  saradnje, a ja sam spreman  na sve opcije – kaže Marković, koji ima posebne riječi hvale za stručni štab Čelika. 

- Neću mnogo govoriti o  uvjetima u kojima radimo, svi treneri stvarno pružaju maksimum. Više sam fokusiran na rad s golmanskim trenerom Goranom Brašnićem, s kojim je fantastično raditi. Osim što je dobra osoba, uvijek je spreman na razgovor i analize. Dosta mi je pomogao u prilagodbi kad sam stigao u Zenicu – kaže Marković.

Ljubimac navijača

Marković je u tri mjeseca  provedena u Zenici, postao ljubimac navijača Čelika, koji na svakoj utakmici skandiraju njegovo ime. 

- Lošije smo ušli u sezonu, ali imamo deset bodova. Opet, kad gubimo, gubimo sa stilom. Navijači su vjerovatno prepoznali moju borbenost, jer u svakoj utakmici pružam maksimum. 

Možda su zbog  toga zanemarili golove koje sam primio. Zenica je  poput kvarta u kojem sam  rođen. Ljudi su karakterno dosta slični i nije mi trebalo dugo vremena da  se prilagodim – kaže uz smiješak Marković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.