NOGOMET

Muslin: Ako me pozovu iz NSBiH, dolazim na razgovore

A. MIZDRAK

8.11.2017

Prema Slavoljubu Muslinu učinjena je jedna od najvećih nepravdi u modernom sportu. Prihvatio je u maju prošle godine da sjedne na klupu fudbalske reprezentacije Srbije, kada su joj svi okrenuli leđa i kojoj se nisu predviđali blistavi rezultati.

Sjajni stručnjak, koji je tokom impresivne karijere vodio čak osamnaest različitih klubova, uspio je nemoguće, odveo je „Orlove“ na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine. Na taj način u kasu Fudbalskog saveza naših istočnih komšija ubrizgano je petnaestak miliona eura, a čelnici FSS-a zahvalili su mu na neviđen način – uručili su mu otkaz. 

- Ah, šta da kažem. Stvari su sjajno funkcionirale dok predsjednik FSS Slaviša Kokeza nije odlučio da promijeni neke stvari. Ja nisam pristao na to i zato smo se razišli – rekao je za „Dnevni avaz“ Muslin.

Smatra da je Srbija s njim na čelu mogla napraviti dobre stvari na predstojećem Mundijalu.

- Otkako sam imenovan za selektora Srbije, ja sam vjerovao. Vjerovao sam mojim igračima i kada su ih svi nazivali gubitnicima. Ne, oni nisu gubitnici, oni su pobjednici. Mogli smo napraviti dosta toga lijepoga na Mundijalu, ali šta je, tu je. Igrači mi svaki dan šalju poruke podrške – rekao je Muslin.

Sudbina je čudna. Na klupi Srbije nedavno je dobio otkaz, a već danas Muslin se spominje kao mogući selektor Bosne i Hercegovine.

- Direktnih kontakata s ljudima iz Fudbalskog saveza BiH nije bilo. Međutim, ja sam kulturan i vaspitan čovjek, ako me pozovu, naravno da ću doći da pričam – rekao je Muslin.

Ukoliko bi dobio šansu da s klupe predvodi „Zmajeve“, Muslin bi imao maksimalnu plaću 30.000 maraka, koliko su odredili čelnici NSBiH.

- Pa ja ni u Srbiji nisam imao puno veću plaću, tako da što se toga tiče, nije nikakav problem. Novac je, naravno, svakome na prvom mjestu, ali ja ne želim pričati o uslovima dok ne sjednem sa ljudima za sto. Opet kažem, ako me pozovu, rado ću se odazvati i reći šta imam – rekao je Muslin.

Za reprezentaciju BiH kaže da ima potencijal i da je prava šteta što se nismo plasirali na Mundijal.

- Imate sjajne igrače. Miralem Pjanić, Edin Džeko... sve su to vrhunski igrači koji bi bili standardni u bilo kojoj selekciji svijeta. Ima potencijala u BiH. Šteta što „Zmajevi“ neće biti u Rusiji – zaključio je Muslin.


Vidić, Ivanović i Spahić

Tokom impresivne trenerske karijere Slavoljub Muslin trenirao je brojne nogometaše. Ipak, trojica su na njega ostavila poseban utisak. Riječ je o Emiru Spahiću, Branislavu Ivanoviću i Nemanji Vidiću.

- Uz Vidića i Ivanovića, Spahić je najbolji igrač kojeg sam trenirao. Sarađivali smo u moskovskom Lokomotivu. Emir je sjajan čovjek, lider, vođa i autoritet. Kao igrač je također jako zahvalan, igrao je kao stoper, desni bek i zadnji vezni. Mislim da on može odigrati još koju godinu – rekao je Muslin.

Sarajevo je grad dobrih ljudi

U avgustu 2015. godine Muslin je posljednji put bio u posjeti Sarajevu. Bio je tada trener Standarda koji je u okviru pretkola Evropske lige gostovao kod Željezničara.

- Poželio sam Sarajevo. Svaki put mi je zadovoljstvo doći u taj grad. Iz tog grada nosim najljepše uspomene kada sam sa Crvenom zvezdom gostovao. To je grad dobrih ljudi. Imam tu dosta prijatelja, a jedan od njih je i Mehmed Baždarević. Žao mi je što nije uspio da odvede svoju selekciju na SP – kazao je Muslin.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.