NOGOMET

Hadžibegić: Nakon poraza, nije se izlazilo u čaršiju

A. M.

24.11.2017

Koševo i Grbavica bili su u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća poprišta sudara evropskih respektabilnih Sarajeva i Željezničara, bordo tim su predvodili majstori fudbala poput Safeta Sušića i Predraga Pašića, a odbranom je komandovao Faruk Hadžibegić.

Legendarni stoper i dugogodišnji član reprezentacije Jugoslavije prisjetio se u razgovoru za “Dnevni avaz” zlatnog doba fudbala u šeheru.

Sjajni igrači

- Tada se živjelo za derbi. Stadioni su bili puni, interes je bio veliki. Ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijeloj tadašnjoj državi, bio je praznik sporta. Upravo nas je taj ambijent tjerao da na terenu damo najbolje od sebe. Bilo je to vrijeme velikog rivaliteta, ali i drugarstva s kolegama s Grbavice.

Kada se pobjeđivalo, slavilo se dugo, a nakon poraza, nikome nije bilo do izlaska u čaršiju – kaže Hadžibegić, koji nam se javio sa svoje pariske adrese.

Hadžibegić je tih godina igrao u paru s Davorom Jozićem, Antom Rajkovićem, Nijazom Ferhatovićem... 

- Sve su to bili sjajni fudbaleri. Uvijek sam se mogao osloniti na njih, ali i oni na mene. 

S druge strane bili su Mehmed Baždarević, Nikola Nikić, Edin Bahtić, Radmilo Mihajlović, Rade Paprica...

- Željo je tada mnogo igrao na kontre, imali su brze Nikića i Bahtića, bilo ih je teško zaustaviti... – govori Hadžibegić.

Proslavljeni fudbaler posebno pamti Mirsada Baljića.

 Najbolji bek

- Nema sumnje, Balja je najbolji lijevi bek u historiji Željezničara. Nije bio klasični bek, volio je često ići u napad, bio je mangup koji bi nerijetko pokušavao isprovocirati protivnika. Takvih igrača danas nema – ističe naš sagovornik.

Uoči novog okršaja vječitih rivala, ovog puta u nedjelju na Grbavici, Hadžibegić poručuje:

- Neka pobijedi fudbal, znači Sarajevo će slaviti sa 2:1.

Ne brinem se, bit će posla 

- Otkako sam se razišao s Valensijanom, uživam u odmoru. Ne brinem se, bit će posla. Nigdje ne žurim, vjerujem da će biti dobrih ponuda – govori Hadžibegić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.