NOGOMET

Bio sam zagrijan za mjesto selektora, ali sam odustao

F. I.

29.11.2017

Ne voli da se svrstava u legende, da mu se pretjerano laska, ali svi znamo da jeste i legenda i gospodin i da je zaslužio svoje mjesto, kako se u svijetu obično kaže, u nekoj bosanskohercegovačkoj kući slavnih. I kao fudbaler i kao trener.

On je Džemal Hadžiabdić, popularni Čorba. Za Velšane i Britance Džimi, za arapski svijet Džamal Hadži.

Velež i Svonsi 

U svoje vrijeme bio je moderan bočni igrač, koji bi vrlo vjerovatno i danas bio na cijeni. Igračku karijeru je gradio kroz Velež i velški Svonsi, trenersku počeo u Veležu, a silom prilika nastavio u Kataru i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Otvorio je mnogim trenerima vrata tog dijela svijeta.

- Nije bilo lako. Tada nije bilo novca kao sada i nisu bili uvjeti kao što su danas. Kvalitet fudbala bio je upitan i nije bilo velikih trenerskih imena. Samo ljudi koji su radili sa mnom i ja znamo kako je to tada izgledalo. Međutim, nije bilo povlačenja, radio sam, stvarao taj svoj trenerski stil koji je kroz godine u tom dijelu svijeta postao prepoznatljiv - kaže Hadžiabdić.

Mostarski stručnjak posljednje mjesece provodi u svom gradu.

- Posljednji klub u kojem sam radio bio je Al Fudžeira iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sada je tamo trener veliki Maradona. Čekam novu priliku i pregovaram. Ne žurim – kaže nam kratko Džemal te dodaje kako to što ne radi ne znači da nije u fudbalskim tokovima:

- Dnevno pogledam tri-četiri utakmice. Stalno analiziram velike trenere, taktike, formacije, sisteme, pišem, zapisujem, ali i razgovaram s mnogim trenerima i svojim prijateljima. Jer, danas je fudbal takav. Nekada u nekoj utakmici jedan ili dva detalja mogu odlučiti. Neki aut, korner, prekid... Fudbal danas ne ostavlja prostora za predah.

Završena priča

Hadžiabdić je u posljednje vrijeme spominjan u kontekstu novog selektora BiH. U jednom trenutku u opcijama je spomenuto i njegovo ime.

- Iskren da budem, jesam razmišljao i na samom početku sam bio nekako raspoložen i zagrijan za to, ali kada sam vidio kako se stvari razvijaju, odlučio sam odustati.

Nekako sam očekivao, ili je barem meni tako logično, da će biti konkurs na koji bismo se javili ne samo ja nego i drugi treneri. Zašto ne i mladi treneri iz BiH koji su spremni nešto ponuditi i raditi? Nažalost, kod nas su se pojavila dva imena i tu je uglavnom priča završena. Pojavila su i neka nova imena prije nekoliko dana, ali realno, teško je očekivati da će neko od njih biti izabran – rekao je Hadžiabdić.

Važno je da su ’Rođeni’ dobro posloženi

Hadžiabdić prati i svoj Velež, kojem posljednjih godina ne cvjetaju ruže.

- Tu sam naravno, gledalo sam utakmice na domaćem terenu i u gostima. Jeste da smo u bodovnom zaostatku u Prvoj ligi FBiH, jer sedam bodova izgleda puno, ali ja sam uvijek optimista, pa sam i sada.

Vjerujem da možemo do prvog mjesta. Gledajući iz trenerske perspektive, vidim da se mučimo protiv ekipa koje igraju defanzivno, a velika većina ekipa u ovoj ligi je takva, pogotovo na gostujućim terenima. Na nekim mjestima u ekipi škripi, ali ono što je važno je da je klub posložen – kaže Hadžiabdić.

Novog stratega čeka puno posla

Ono što je izvjesno, bez obzira ko bude novi selektor, jeste da ga čeka dosta posla

- U to nema sumnje. S obzirom na odlaske nekih igrača, morat će odlučiti koja je to okosnica reprezentacije, za koju formaciju će se odlučiti, hoće li to biti kao i prije ili će to biti neka nova. Moramo i učvrstiti zadnju liniju i trebaju nam pokretni bočni igrači. Vidjeli ste to protiv Belgije, kada smo iz prve akcije primili gol. Sigurno je da ga čeka puno posla i bez obzira ko bude selektor, on će uvijek imati moju podršku - istakao je na kraju Hadžiabdić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.