NOGOMET

Nismo dužni deset nego 6,5 miliona KM

Đugum: Izjave koje su izazvale spor

D. J.

1.12.2017

Nadzorni odbor zeničkog premijerligaša uputio je medijima obavještenje u vezi s istupom generalnog direktora Čelika Ismeta Đuguma, koji je na nedavno održanoj konferenciji za novinare informirao javnost o statusu reprograma poreznih dugovanja kluba.  

Nakon tog izlaganja, nastale su brojne nejasnoće, a ponajviše oko visine poreznih dugovanja i načina realizacije reprograma, i to zato što je generalni direktor poručio, između ostalog, kako se radi o iznosu od 10 miliona KM, da je novac koji Grad Zenica prikuplja od naplate zakupa poslovnih prostora, nedostatan te da mjesečna rata za finansiranje reprograma sada iznosi 35.000 KM.

Manji iznos

- Dužni smo demantirati ove informacije. Prema zvaničnom dokumentu iz Porezne uprave FBiH, dugovanja Čelika prema toj instituciji iznose 6.750.116,22 KM, od čega na glavnicu, koja bi se vraćala po potpisivanju reprograma, otpada 2.492.996,16 KM, što je znatno manji iznos od spomenutih 10 miliona KM. U tom slučaju bi mjesečna rata za vraćanje poreznih obaveza koje su nastale do kraja 2016. godine, iznosila skoro 21.000 KM (a nikako navedenih 35.000 KM).

Ako uzmemo u obzir da je, prema ranijim finansijskim izvještajima, ukupan iznos po zakupu poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje iznosio i do 22.500 KM mjesečno, kada svi prostori nisu ni bili iznajmljeni, možemo zaključiti da se novcem koji prikuplja Grad Zenica na ime zakupa tih poslovnih prostora, nesmetano može finansirati reprogram poreznih dugovanja koja su nastala do kraja 2016. godine.

Odbijenica PU

Da bi se stupilo u realizaciju reprograma, potrebno je da Ministarstvo finansija FBiH usvoji žalbu koju je klub podnio na odbijenicu Porezne uprave. Preduvjet za usvajanje te žalbe je da se izmire tekuće porezne obaveze za 2017. godinu, koje klub i dalje ne plaća, a koje iznose ukupno skoro 120.000 KM. To je, također, novac koji je Grad Zenica naplatio od trenutka preuzimanja naplate zakupa poslovnih prostora u stadionu Bilino polje – kažu iz Nadzornog odbora.

Đugum: Pregovori i dalje traju

Direktor Nogometnog kluba Čelik Ismet Đugum nije želio dati komentar na ove navode, ali je za “Dnevni avaz” rekao kako razgovori sa povjeriocima kluba i dalje traju.

- Ostvaren je kontakt sa mnogima od njih, neki od njih su već potpisali otpis dugovanja. Neki su u međuvremenu dali i donaciju našem klubu, jer su svjesni u koliko se teškoj situaciji trenutno nalazimo. Tražimo rješenja i za ostale – rekao nam je Đugum.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.