NOGOMET

Puno posla za Agenciju za antidoping-kontrolu BiH: Najviše pregleda bilo je u Sarajevu, Želji, Zrinjskom, Slobodi i Širokom

Mulić: Troje sportista odbilo je kontrolu i zato je kažnjeno

J. JEREMIĆ

4.12.2017

Gledaoci na sportskim borilištima širom Bosne i Hercegovine ponekad su imali priliku vidjeti scenu kad dvije ili više osoba u civilu ispraćaju određenog sportistu do svlačionice ili službenih prostorija. Momci u civilu nisu pripadnici MUP-a, SIPA-e ili neke druge sigurnosne službe nego Agencije za antidoping-kontrolu BiH.  

Sead Mulić, viši stručni saradnik za doping-prevenciju, edukaciju i saradnju sa sportskim savezima, upoznao nas je s aktivnostima i ovlastima Agencije.

Uzorci u Austriji

- Agencija za antidoping-kontrolu BiH osnovana je u skladu sa Zakonom o sportu u BiH, kao samostalna upravna organizacija s ciljem da sistematski prati i koordinira aktivnosti te predlaže i provodi mjere protiv dopinga u sportu.

Odgovorni smo za primjenu konvencija i kodeksa Svjetske antidoping-agencije (WADA) te pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta i međunarodnih sportskih saveza. Agencija je obučila i certificirala dovoljan broj kontrolora kako bi se nesmetano moglo vršiti testiranje kako u zemlji, tako i na velikim međunarodnim sportskim takmičenjima – objašnjava Mulić.

Naš sagovornik otkrio nam je cjelokupni proces uzimanja uzoraka od sportista.

- Doping-kontrolor, nakon završetka utakmice ili takmičenja, obavještava sportistu da je odabran za doping-kontrolu, nakon čega odmah i bez odlaganja idu skupa u doping-stanicu. Do završetka testiranja, sportista se sve vrijeme nalazi pod nadzorom kontrolora.

Sportista konzumira tečnost. Kada osjeti da može dati uzorak, bira zatvorenu, sterilnu plastičnu posudu u koju mora dati najmanje 90 mililitara urina. Kontrolor koji je istog spola kao i sportista, mora neposredno nadgledati davanje uzorka. Kada sportista da uzorak, vraćaju se u doping-stanicu i vrši se odabir kutije označene brojem i zatvorene sigurnosnom trakicom, koja sadrži dvije bočice A i B.

Nakon što provjeri broj s kutije i bočica, pristupa presipanju uzorka u bočicu B (30 ml) i A (60 ml), koje čvrsto zatvara. Doping-kontrolor potom provjerava kvalitet urina, odnosno specifičnu težinu urina. Prije završetka testiranja, kontrolor popunjava obrazac za doping-kontrolu. Uzorci se šalju u ovlašteni WADA laboratorij u Austriju – ističe Mulić.

Agencija je ove godine imala pune ruke posla, što govore brojke koje nam je iznio Mulić. Nažalost, neki sportisti su bili pozitivni na testiranjima:

- Agencija je u 2017. godini provela 446 kontrola, od kojih je 51 kontrola bila na uzorke krvi. Testirali smo i 40 fudbalera, od kojih je pola realizirano izvan takmičenja, na treninzima. Nakon završetka utakmice, ciljanim odabirom biramo četiri igrača, po dva iz svake ekipe, a na treninzima obično testiramo četiri-pet igrača. Klubovi s najvećim brojem kontrola su, logično, Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Sloboda i Široki Brijeg, ali smo testirali i ostale.

Bili smo prisutni i na derbi utakmici Prve lige Federacije BiH Velež - Sloga, a od iduće godine počinje i s doping-kontrolama na Futsalskoj ligi BiH - naglašava Mulić te otkriva da je Agencija testirala sve naše A-reprezentativce prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Zabrane nastupa

Zanimljivo, nijedan fudbaler do sada nije bio pozitivan na doping. U Agenciji su se susretali sa slučajevima kada sportisti odbijaju da se testiraju. Mulić o tome kaže:

- U dosadašnjem radu, troje sportista odbilo je testiranje i svi su kažnjeni sa po dvije godine zabrane nastupa na takmičenju. Na doping-kontrolama nemamo organizacijskih ni bilo kojih drugih problema, izuzev što sportisti, kada ih obavijestimo da su odabrani za doping-kontrolu, često mašu rukama i pitaju: “Zašto baš ja?!”, što često zna biti i simpatično!


RTG grupa

Registrirana testna grupa (RTG) grupa je sportista najvišeg ranga, koju svaki međunarodni savez i agencija određuju zasebno, a čiji članovi podliježu testiranju na takmičenju i izvan takmičenja u okviru planiranog rasporeda testiranja. Sportisti mogu biti testirani u svakom trenutku i na svakom mjestu (trening, mjesto stanovanja, škola, fakultet ili na radnom mjestu). Registrirana testna grupa Bosne i Hercegovine broji ukupno 35 sportista.

Avdagić na čelu EERADO

Na čelu Istočnoevropske antidoping-organizacija EERADO, koju čine zemlje Istočne Evrope i Zapadnog Balkana, od aprila 2017. godine je pomoćnik direktora Agencije BiH Amir Avdagić.

Kao predsjedavajući EERADO, Avdagić će voditi ključne procese u borbi protiv dopinga u ovom dijelu svijeta i razvoju antidoping-sistema u zemljama članicama, ali i usko sarađivati s najvišim antidoping-autoritetima, kao što su Svjetska antidoping-agencija WADA, UNESCO, Vijeće Evrope te antidoping-agencije iz regiona i svijeta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.