NOGOMET

Dok je navijača, NSBiH neće propasti: Klubovi napunili kasu Saveza sa 173.100 maraka

Pirotehnika je najčešći razlog za kažnjavanje

Piše: A. MIZDRAK

16.12.2017

Dok je “Hordi zla”, “Manijaka”, “Lešinara”, “Ultrasa”, “Robijaša”... Nogometni savez Bosne i Hercegovine neće propasti. Uprkos upozorenjima, sastancima i visokim kaznama, navijači premijerligaških klubova pravili su iz vikenda u vikend incidente zbog kojih njihovi timovi redovno pune kasu NSBiH.  

Hitan sastanak

A čini se da su aktuelne polusezone baš “briljirali”. Na račun Saveza od klubova iz elitnog razreda bh. nogometa, računajući samo Premijer ligu, uplaćeno je ukupno čak 173.100 maraka. Rekorder je Fudbalski klub Sarajevo. Navijači su ih bodrili ma gdje igrali i bili su im dvanaesti igrač, ali su, zahvaljujući tim navijačima, ostali kraći za 45.900 maraka.

“Manijaci” su, također, bili velika podrška Željezničaru, ali su, zahvaljujući pirotehnici, ostavili plavi klub bez 30.500 maraka. I “Ultrasi” su skupo koštali svoj Zrinjski. Aktuelni prvak BiH platio je ukupno 35.000 maraka kazni.

Navijači Širokog Brijega nisu baš ljubitelji pirotehnike, ali su, zato, više puta miješali politiku tamo gdje joj nije mjesto. Zbog toga je klub sa Pecare ostao kraći za 13.500 maraka.

Da nije sve tako crno, dokazali su primjeri Krupe i GOŠK-a, čiji navijači nisu napravili nijedan incident i njihov klub nije plaćao kazne.

Predsjednik Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH Nermin Kljajić najavljuje pooštravanje kazni za sve izgrednike u proljetnom dijelu Premijer lige.

- Klubovi su platili ukupno 173.100 maraka, od čega je skoro 70 posto zbog pirotehničkih sredstava. Ostatak se odnosi na isticanje političkih parola, kojima nije mjesto na sportskim borilištima. Klubovi su tokom čitave prošle sezone uplatili 220.000 na ime kazni, a evo, već sada, nakon 18. kola, približno toliko, iako smo pooštrili kazne – rekao je Kljajić.

To je dovoljan alarm i povod da NSBiH uoči početka drugog dijela Premijer lige obavi hitan sastanak sa predstavnicima svih klubova.

Obaviti razgovor

- Naravno, obavit ćemo razgovor sa predstavnicima klubova. Upozorit ćemo ih da slične ispade više nećemo tolerirati i da ćemo ubuduće, osim novčanih kazni, krenuti i sa zatvaranjem tribina. Jer, ako se nastavi ova tendencija, na kraju sezone doći ćemo do 400.000 kazni, što je, zaista, previše – dodao je Kljajić.

Dotakao se prvi čovjek Disciplinske komisije NSBiH i kazni zbog navijača u klubovima iz regije.

- U Hrvatskoj budu bakljade, ali samo na derbijima, kada igraju Rijeka, Dinamo, Hajduk. U ostalim utakmicama toga nema. Slično je i u Srbiji. No, kod nas u svakom kolu imamo tu pirotehniku kod navijača. To je najveći problem, moramo je iskorijeniti, a što se tiče političkih poruka, doradit ćemo pravilnik do proljeća – zaključio je Kljajić.

Pola proslijedili FIFA-i 

Zahvaljujući navijačima premijerligaških klubova, kasa Nogometnog saveza BiH punija je za 173.100 maraka. Savez, međutim, ima problem s navijačima reprezentacije BiH pa je od spomenutog iznosa skoro pola proslijedio na račun Svjetske nogometne asocijacije (FIFA).

“Zmajevi” su, naime, od početka aktuelne sezone u Premijer ligi kažnjeni za mečeve protiv Belgije i Estonije. Protiv Belgije smo ostali kraći za 12.500 maraka zbog nepravilnog ponašanja publike i unošenja pirotehničkih sredstava na stadion Grbavica, a zbog velike bakljade “BH Fanaticosa” na meču protiv Estonije u Talinu, naš Savez morao je platiti kaznu od 67.000 maraka.

Sve kazne

Sarajevo 45.900

Zrinjski 35.000

Željezničar 30.500

Borac 28.200

Široki 13.500

Čelik 10.000

Sloboda 3.000

Mladost 2.500

Vitez 2.500

Radnik 1.000

Krupa -

GOŠK -

* Cifre su označene u markama

Kazne u Kupu 7.800 KM

Navijači su koštali svoje klubove i na utakmicama Kupa BiH. U dosadašnjem dijelu najmasovnijeg nogometnog takmičenja u našoj zemlji, na adresu NSBiH na ime kazni uplaćeno je ukupno 7.800 maraka. Željezničar i Široki Brijeg kažnjeni su sa po 2.500 maraka, Sloboda je kraća za 1.500 KM, dok je Velež ostao bez 300 maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.