NOGOMET

Nermin Hadžiahmetović, nekadašnji strateg Zeničana, Sarajeva i mlade reprezentacije BiH: Čeliku treba pravi gazda

Hadžiahmetović: Osuđeni smo na proizvodnju igrača za inozemne klubove

Piše: D. JURIŠIĆ

18.12.2017

Nermin Hadžiahmetović može se pohvaliti mnogim trofejima osvojenim u bogatoj karijeri. U samo četiri godine ekipe koje je vodio, osvojile su čak sedam pehara.  

Na samom početku osnivanja bosanskohercegovačkog prvenstva, bio je na klupi zeničkog Čelika te osvojio prva dva prvenstva i Kupa BiH. S ekipom Sarajeva došao je do dva naslova Kupa BiH i titule prvaka. Vodio je i sarajevski Olimpik, Slobodu, Primorje, El-Itihad u Saudijskoj Arabiji i Manamu iz Bahreina.

Neko vrijeme proveo je na klupi naše mlade reprezentacije i ostat će upisan u historiji kao prvi selektor koji je uspio doći do pobjede u zvaničnoj kvalifikacijskoj utakmici, i to nad Hrvatskom od 3:1. S Hadžiahmetovićem smo razgovarali o Čeliku, klubu u kojem se dokazao kao trener.

Struje i interesi

- Komplicirani su odnosi u Čeliku. Mnogo je tu struja, interesa i bočnih udara. Klub u kojem se svađaju bivši i sadašnji, bez imalo respekta. Čelik je već odavno ogoljen, ali se svi pretvaraju da je istina drugačija. Nedostaje rada, kulture i gospodskih odnosa, ali više od svega, nedostaje pravi gazda, neko ko donosi odluke i za njih odgovara. Preko Čelika su se često lomila politička koplja. Sjajne generacije naših talenata su propadale zbog očajne politike uprava, koje se uopće nisu trudile da ih zadrže. Klinci odlaze napolje za badava i rijetki stasaju u prave igrače. Veliki broj sjajne djece, jednostavno, nestane iz vrhunskog fudbala. Kada bi ostajali duže u našim ekipama, liga bi bila jača i ozbiljnija. Ovako, osuđeni smo na proizvodnju igrača za inozemne klubove – kaže Hadžiahmetović.

Istaknuo je da, ako se talentiranom igraču omogući pravilan trening, okruženje i prilika, nema razloga da klupski fudbal ne profitira. Sudbina ne zavisi od nadahnuća jednog igrača nego, prije svega, od kolektiva –smjelog, čvrstog, discipliniranog i samouvjerenog.

- Lanac je jak koliko i njegova najslabija karika, a ona ne smije puknuti na sistemu rukovođenja. Što se tiče kritike, one trebaju biti argumentirane, jer sve ovo pomalo gubi smisao. Treba uložiti novac u kvalitetne igrače, dovesti pravog trenera i napraviti vrhunski rezultat koji će vratiti publiku. Nekada je fudbalska publika Čelika bila simbol odanosti i dobre atmosfere.

Planiranje uspjeha

Ne želim nikoga povrijediti niti potcijeniti, ali u većini slučajeva, rukovodstva mnogih naših klubova nisu dorasla ozbiljnom poslu, kao što je planiranje uspjeha. Nesposobni su za to. Ako nemaju pravu viziju šta će raditi sa trenerom kojeg su izabrali, onda ga mijenjaju. Nemaju pravi plan i strpljenje za takvo nešto. Najlakše je reći da trener ne valja i hajmo ga promijeniti. Malo ga mediji popljuju i idemo dalje – govori nekadašnji trener Čelika.

Hadžiahmetović naglašava da sportu treba pronaći model finansiranja.

- Recimo, iz poreza na dobitke treba usmjeriti novac u sport. To je način finansiranja sporta na Zapadu. I u bivšoj državi je iz igara na sreću ubacivan novac za sport. Danas u kladionicama imate naše utakmice, a klubovi nemaju nikakvu korist. Ni u jednoj državi sport i kultura ne mogu živjeti bez pomoći države – kaže Hadžiahmetović.

Za dugove su krivi oni prije nas, pa neka ih vraćaju oni poslije nas 

Kao ključne korake u ozdravljenju Čelika naveo je deblokadu i sanaciju kluba, revitalizaciju omladinskog pogona i osiguranje proizvodnje igrača, postizanje rezultata koji bi održali klub na razini njegovog renomea.

- Rješenju prvog zadatka obično se prilazi po starom običaju “za prethodne dugove su krivi oni prije nas pa neka ih vraćaju oni poslije nas”. Dolazili su nam treneri i dovodili igrače, a trošio se novac. Iz godine u godinu doživljavaju se porazi, a već na samom startu se ostaje bez Evrope. Gube se novac, gledaoci, sponzori i marketing, a istovremeno se troši na skupa putovanja i hotele. Što je najgore, propada bogato očekivana prodaja igrača. Iznosi tih gubitaka veći su i od onih naslijeđenih. Radi se površno i nestručno. Niko se ne bavi studioznim radom, a fudbal je postao nauka – naglašava Hadžiahmetović.

Od slabića pravimo zvijezde

- Ekipu ne čine samo treneri i igrači. Tu su svi, od direktora do fizioterapeuta. Također, i novinari imaju dozu krivice. Od nekih igrača su na umjetan način, bez temelja i pokrića, stvorili zvijezde i na leđa im prebacili preveliko breme očekivanja.

Previše slabića je u ovoj ekipi koji su zalutali u fudbal, to je definitivno, a mi od takvih likova pravimo zvijezde – kaže Hadžiahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.