NOGOMET

NSBiH: Poboljšanje infrastrukture prioritet "broj jedan"

Avaz Sport

5.2.2018

Proteklih godina Nogometni savez Bosne i Hergecovine ulože značajna finansijska sredstva na realizaciju različitih infrastrukturnih projekata. 

Cilj Saveza je da sredstva koja dobija od UEFA/FIFA budu usmjerena ne samo na reprezentativne selekcije, nego i na poboljšanje fudbalske infrastrukture.

Stvaranje boljih uvjeta za treniranje i igranje bi svakako uticalo i na razvoj budućih bh. asova ali bi se i gledaocima pružila prilika da uživaju u atraktivnijem fudbalu.

Nihad Hodžić, sekretar IO i v. d. stručnog saradnika za stadione i sigurnost je već godinama uključen u realizaciju svih infrastrukturnih projekata i sasvim sigurno može dati adekvatne odgovore na neka pitanja. 

NSBiH je u proteklom periodu uložio znatna sredstva u infrastrukturu klubova koji se takmiče u Premijer ligi BiH. Možete li konkretno reći šta je sve urađeno i koliko je to koštalo?

Ovaj projekt pokrenut je tokom sezone 2014/2015, kada je NSBiH sačinio program pomoći klubovima Premijer lige BiH na unapređenju infrastrukture. Dobili smo i podršku UEFA-e, te pristup fondovima iz kojih su povučena sredstva za realizaciju. 

U kompletan projekt je bio uključen 21 klub zajedno sa lokalnom zajednicom. Jedan od uvjeta da dobijemo sredstva bio je i taj da u njemu učestvuju i lokalne zajednice, iz kojih dolaze klubovi. Uspostavili smo određenu proceduru, klubovi su aplicirali kako bi dobili dio sredstava koje su imali obavezu da ulože u poboljšanje infrastrukture na osnovu individualnih prioriteta. Dakle, nakon što je NSBiH odobrio klubovima određeni iznos i lokalne zajednice iz kojih dolaze premijerligaški klubovi su trebale uložiti najmanje jednu trećinu od tih sredstava u realizaciju projekta.

Ukupno učešće NSBiH kroz UEFA fondove je iznosilo 1.326.000 eura. Lokalne zajednice su uložile i više od jedne trećine ovog iznosa, tako da je prema realnim procjenama u kompletan projekat uloženo oko 4.000.000 maraka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.