NOGOMET

Fazlagić i Pirić: Ne smije se žuriti sa prodajom talenata

A. DRINJAKOVIĆ

12.2.2018

Posljednji prijelazni rok definitivno je potvrdio kakva je strategija Fudbalskog kluba Sarajevo kad su u pitanju transferi.

Prodaja mladih igrača s veoma malo ili nimalo seniorskog staža i dovođenje iskusnih igrača iz okruženja osnovne su karakteristike transfer-politike bordo kluba.

Koševo je napustio kapiten Marko Mihojević (22 godine, PAOK), u redove portugalskog drugoligaša Leišoeša otišli su Nedim Hadžić (19) i Demirel Veladžić (19), dok je Rijad Sadiku (18) završio u belgijskom Muskronu. 

S druge strane, kao i ranijih godina, novi stanovnici Koševa postali su igrači iz susjednih zemalja. Ovog puta, to su Crnogorac Aleksandar Šofranac (28) i Makedonac Marjan Altiparmakovski (27). Ljuban Crepulja rođen je u Čapljini, ali je cijelu dosadašnju karijeru proveo u Hrvatskoj, Belgiji, Bjelorusiji...

Denijal Pirić, nekada sjajni igrač Sarajeva i zagrebačkog Dinama, a poslije tehnički direktor Nogometnog saveza BiH, ima jasan stav kad su u pitanju odlasci mladih igrača.

- Ne smije se rano tek tako prodati mlad fudbaler od 18-19 godina. Svi bh. klubovi, pa tako i Sarajevo, trebali bi dostići punu cijenu za svoje talente. Svrha prodaje ne bi smjelo biti da se od dobivenog novca podijeli nekoliko plaća nego ulaganje u klub, akademiju, prvi tim... Vjerujem da ljudi u Sarajevu sada ciljano dovode igrače kako bi pokrili deficitarne pozicije – kazao je Pirić.

Mirsad Fazlagić, član šampionske generacije Sarajeva iz 1967. godine, poslije osvajač titule 1985. kao trener te jedan od tvoraca svjetskih omladinskih prvaka iz 1987., istaknuo je: 

- Glavno pitanje je da li je svrha postojanja Akademije FK Sarajevo prodaja najtalentiranijih ili servisiranje seniorskog tima. Nisam u klubu pa nemam odgovor na to. Ono što je sigurno jeste da se oslonac na vlasitite snage isplati.

Komšije s Grbavice su za trenera prvog tima angažirale Admira Adžema, koji je prije toga vodio juniore. Adžem poznaje njihovu prošlost i sadašnjost i vjeruje u njihovu budućnost. Oni treneri koji nikad nisu radili s juniorima, teško da će im i dati priliku. Drugi primjer je Široki Brijeg, koji u sadašnjem igračkom kadru ima petnaestak fudbalera iz vlastitog pogona, a njihova baza nije velika.

Nema se strpljenja


- Fudbalska publika u glavnom gradu BiH je specifična, nema strpljenja za mlade igrače. Navijači su samo deklarativno za to da seniorske ekipe čine talenti iz omladinskih pogona, a već nakon jedne slabe utakmice stižu prozivanja s tribina. Mladi igrač se mora istrpjeti – poručio je Fazlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.