NOGOMET

Ibrahim Šehić za Avaz Sport: Neka izbor prvog golmana bude fer

A. M.

31.3.2018

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Asmir Begović, standardni golman bh. nogometne reprezentacije i čuvar mreže engleskog Bornmuta, nedavno je zbog ozljede koljena zamolio selektora “Zmajeva” Roberta Prosinečkog da ga poštedi napora na mečevima protiv Bugarske (1:0) i Senegala (0:0).

Naš strateg uslišio mu je molbe, “jedinicu” je prepustio Ibrahimu Šehiću. I tako sebi zadao “glavobolje”.

Jedan uz drugog

Golman Karabaga odlično je odgovorio na zadatak pa je pred Prosinečkim sad pretežak zadatak – ko će u budućnosti biti prvi golman?

Šehić se ne zamara tim stvarima, na prvom mjestu mu je uspjeh bh. selekcije.

- Hoću li biti prvi golman? Ne zamaram se tim pitanjem. Najvažnije je da Bosna i Hercegovina igra dobro i da pobjeđujemo. Naravno, volio bih samo da izbor bude fer, da dobiju šansu oni koji zaslužuju i koji daju sve od sebe. Ponavljam, najvažnije mi je da navijači budu sretni pa ko god da igra – kazao je Šehić.

Kako kaže, u proteklom periodu, na nekoliko posljednjih utakmica, šansu nisu dobivali igrači koji su je zasluživali.

- Bilo je nekoliko situacija kad igrači dođu, pucaju od snage, standardni su u svojim klubovima... i ne dobiju priliku. Mogla se takvim igračima dati šansa protiv Gibraltara ili Kipra... Tako bi se natjerali drugi igrači, koji su standardni, da se više trude. Zdrava konkurencija uvijek je dobra. Moramo se svi držati zajedno, jedan uz drugog – kazao je Šehić.

A kako je raditi sa selektorom Prosinečkim?

- Svaki selektor ima svoje metode pa tako i Robi. Generalno, mislim da smo imali dvije dobre provjere, najvažnije je da smo se upoznali s novim sistemom igre. Nikad prije nismo igrali u formaciji 4-3-3 tako da se polako navikavamo. Iz utakmice u utakmicu bit ćemo bolji. Prosinečki je, kao igrač, bio vrhunski tehinčar pa i od nas traži da budemo takvi. Insistira na što većem posjedu lopte i traži od igrača da svi igraju jednako u odbrani i napadu – kazao je Šehić.

I on je ponikao u Premijer ligi BiH pa je bh. golman sretan kad god poziv u reprezentaciju dobije neko od igrača iz domaćeg šampionata.

Zanemarena liga

- Premijer liga je u proteklom periodu bila zanemarena. Evo, svi smo vidjeli kako je Elvis Sarić odigrao. Igračima iz domaćeg šampionata moraju se davati šanse kako bi postali još bolji igrači. Uostalom, većina nas, iz reprezentacije, počela je upravo u toj ligi – zaključio je Šehić.

Ponude iz liga petice

Šehićevi sjajni nastupi nisu ostali neprimijećeni. Već je sada veliki spisak klubova koji bi ga rado preoteli od Karabaga.

- Ovog ljeta mi istječe ugovor pa ćemo vidjeti. Nemam ništa protiv toga da ostanem u Karabagu. Istina, imam nekoliko ponuda, od kojih su neke od klubova iz liga petice. I azijski klubovi me žele. Vidjet ćemo – poručio je Šehić.

Željo prvak? Drugi scenarij ne vidim

Reprezentacija BiH na jednu, ali Šehićev Željezničar na drugu stranu. Nijedan razgovor s Ibrahimom ne može proći a da se ne dotakne kluba u kojem je ponikao.

- Baš čitam da Željo dobiva novi travnjak. Ma, ova uprava sjajno radi posao. Ima i onih koji pričaju protiv njih, ali činjenica je da sve štima i ide svojim tokom – rekao je Šehić prije nego što smo ga prekinuli novim pitanje: “Hoće li Željo biti prvak?”

- Drugi scenarij ne vidim – kazao je Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.