NOGOMET

Otac iz Foče, majka iz Srbije, igraju za Zvezdu i pod dvije različite zastave

A. M.

31.3.2018

Dva brata pod dvije različite zastave. Obojica su rođeni Beograđani, jedan nastupa za kadetsku reprezentaciju Srbije, a drugi nosi dres juniorske selekcije Bosne i Hercegovine.  Riječ je o nogometašima Crvene zvezde Stefanu i Vukanu Kovaču. Trenutno je u beogradskom domu porodice Kovač na prvom mjestu mlađi brat Vukan (17), čiji su se „Orlići“ plasirali na Evropsko kadetsko prvenstvo, koje će se naredne godine održati u Engleskoj. 

Stefanu, juniorskom reprezentativcu naše zemlje, to nije pošlo za rukom. Kroz smijeh kaže da mu ovih dana nije lako.

Zezaju me 

- Vukan će igrati sa Srbijom na Evropskom prvenstvu i ja mu čestitam od srca. Došlo je njegovih pet minuta. Šali se na moj račun što se Bosna i Hercegovina nije plasirala na Euro, ali ja mu odmah odgovorim da sam ja bio dio prve generacije U-17 selekcije BiH koja se plasirala ne Evropsko prvenstvo s trenerom Sakibom Malkočevićem, kojeg ovom prilikom pozdravljam i želim mu da se što prije vrati na teren – kazao je Kovač.

I Stefan je nastupao za mlađe uzraste Srbije prije nego što je odlučio da obuče dres BiH. Otkud jedan Beograđanin u bh. selekciji? 

- Iskreno, ne znam ni ja tačno. Znam da su tatu kontaktirali neki ljudi i pristao sam da nastupam za BiH. Otac je rođeni Fočak, ali 35 godina živi u Beogradu. Majka mi je iz Srbije tako da smo našli balans, jedan brat igra za Srbiju, a drugi za BiH. Mama i tata su zvezdaši, a što se tiče Srbije i BiH, navijaju za obje selekcije – kroz smijeh kaže Kovač.

Ispričao je Stefan jednu zanimljivost koja se dogodila 19. marta, na dan polaska na elitni krug kvalifikacija. Juniori BiH igrali su svoj turnir u danskom Silkeborgu, a kadeti Srbije u češkom Olomucu.

Dvije trenirke

- Tog jutra, Vukan i ja ustali smo u pet sati, zajedno smo doručkovali i svako svojim putem. Sreli smo se opet sasvim slučajno na beogradskom aerodromu. Letovi su bili u razmaku od 15 minuta. On u opremi Srbije, ja u trenirci BiH. Poželjeli smo jedan drugome sreću i svako u svoj avion – kazao je Stefan.

Zbog Stefana njegovi saigrači i drugovi redovno prate dešavanja u reprezentaciji BiH.

- Naravno da prate i velika su mi podrška. Gledaju svaki moj meč, daju mi savjete, kritike... – kaže Kovač.

Nije nam se dalo

Prokomentirao je Stefan i neodlazak juniorske reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo.

- Šteta, baš šeta. Smatram da imamo dosta kvalitetnih igrača, na čelu s odličnim trenerom Tonijem Karačićem. Ipak, nije nam se dalo... – kazao je Kovač.

Pjanić i Inijesta

Nastupe A-selekcije Stefan redovno prati, a najviše mu se dopada Miralem Pjanić.

- Ja sam vezni igrač tako da mi se najviše sviđa Pjanić. On je veliki majstor i oduševljen sam njegovim igrama. Što se tiče mojih idola, to je legendarni Andres Inijesta iz Barcelone – kazao je Kovač.

Džaka, Pogba, Vijali...

Kroz nogometnu historiju događalo se još nekoliko sličnih slučajeva kao kod braće Kovač. Granit i Talant Džaka (Švicarska, Albanija), Džerom i Kevin Princ Boateng (Njemačka, Gana), Rafinja i Tijago Alkantara (Brazil, Španije), Pol i Matijas Pogba (Francuska, Gvineja), Džon i Arči Godal (Engleska, Sjeverna Irska), Kristijan i Maks Vijeri (Italija, Australija)...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.