PREMIJER LIGA BIH

Prvo pitaju ko sudi pa obavljaju nečasne radnje

Piše: Avaz Sport

4.4.2018

Koliko su premijerligaši zadovoljni, tačnije nezadovoljni suđenjem? Šta zamjeraju arbitrima, a šta sugeriraju da se evidentno loše suđenje na našim terenima popravi? 

To su pitanja koja smo uputili na adrese naših klubova, ali očekivano, neki jesu, a neki, zbog straha od kazni Disciplinske komisije, nisu odgovorili. Jasno je, međutim, da mnogi imaju primjedbe na dijeljenje pravde.

Perica Ivetić, kapiten Slobode, kaže da mu je jasno da sudije, čak i najvišeg nivoa, znanja i autoriteta, prave kardinalne greške te da je takvo nešto neminovno i kod nas. No, konstatira da niko od njih neće ići svjesno da ošteti neku ekipu. A sudijama najviše zamjera...

Psovke i prigovori

- To što padnu pod utjecaj kritika igrača. U nekim dijelovima utakmice padnu pod pritisak, izgube se i pogube konce suđenja utakmice. Trebali bi na svaku psovku ili prigovor sankcionirati one koji to rade – rekao je Ivetić, koji je, upitan za sugestije za poboljšanje suđenja, odgovorio:

- Isto kao što mi radimo na sebi i treniramo, trebali bi i oni. Da se trude da budu bolji i da se educiraju. Trebali bi biti zaštićeni od Saveza i bolje plaćeni, čime bi se smanjile priče o mešetarenju. Trebaju biti zadovoljni svojim naknadama, jer smatram da rade veoma odgovoran posao.

Iz ekipe GOŠK-a u ovoj sezoni su dosta puta tvrdili da su oštećeni pa predsjednik kluba Lujo Ilić kaže kako nije zadovoljan.

- Nezadovoljan sam i suđenjem i radom Komiteta za sudije. Potcjenjuju nas kao mali klub i misle da mogu s nama kako hoće. Svako kolo donese neku neregularnost tako da mislim da stanje nikad nije bilo gore. Ne mogu shvatiti da prave toliko grešaka.

Zamjeram i na dijeljenju na male i velike klubove. Pa, i Juventus je ispadao iz lige, zašto ne mogu ti, veliki klubovi kod nas? Nama niko ne treba pomagati nego nam samo omogućiti regularne uvjete – kaže Ilić.

Šteta i korist

Primjedbi je bilo i iz Viteza, jer su znali gubiti utakmice zbog sudijskih propusta.

- Nema kluba u ligi koji nije oštećen suđenjem, a mi to, sa svog aspekta, možemo garantirati za Vitez. Nije problem ako se ustanovi da je sudija nenamjerno pogriješio, ali kad je očigledno da radi protiv vas, onda je to za brigu. Mislim da je najveći problem u delegiranju sudija, jer klubovi prije utakmice prvo pitaju ko im sudi pa se, onda, dešavaju nečasne radnje. Daleko bolje bi bilo da se sudije određuju izvlačenjem. To bi donijelo bolje suđenje - rekao nam je trener Vitežana Ivica Bonić.

Među onima koji nisu tako nezadovoljni je Široki Brijeg, čiji direktor Zoran Bubalo kaže da su uvjereni da greške, kojih je bilo, u pozadini nisu imale namjeru.

- Generalno, Široki Brijeg je zadovoljan suđenjem, naročito u ovoj sezoni. Istina, bilo je nekoliko previda u korist, ali i na štetu našeg kluba, ali smatramo da su to bile samo lošije procjene, greške koje se događaju i u najelitnijem evropskom natjecanju – ističe Bubalo.

Vojvodić: Dajte tehnologiju

Darko Vojvodić, trener Borca, tvrdi da je suđenje mnogo bolje nego prije.

- I kao igrač i kao trener, vidio sam svašta, a sada toga nema. Naravno, grešaka ima, one će se uvijek dešavati, ali je meni najvažnije da vidim da tu nije bilo namjere. Što se tiče sugestija, možda ne bi bilo loše uvesti tehnologiju po uzoru na Italiju i Englesku. Znam da je to skupo, ali ako hoćemo napredak, onda baš i nemamo previše izbora – rekao je Vojvodić.

Šiljak: Dodatna pažnja na važne mečeve

Mirsad Šiljak, direktor Željezničara, kaže da se na Grbavici ne opterećavaju suđenjem.

- Igra i predstave na terenu donijet će krajnji rezultat. Prostor za napredak uvijek postoji i mislimo da bi se na utakmice od posebnog značaja, a njih će biti sve više kako se sezona bliži kraju, trebala obratiti dodatna pažnja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.