PREMIJER LIGA BIH

Sliškoviću protiv Sarajeva biti ili ne biti?

S ranijih susreta Zrinjskog i Sarajeva

E. MASLO

6.4.2018

Derbi kola Lige u Premijer ligi BiH u Mostaru pod Bijelim brijegom između Zrinjskog i Sarajeva suditi Elvis Mujić iz Banovića. Njegovi pomoćnici će biti Arnel Novalić (Doboj), Igor Radaković (Prijedor) i Dragan Petrović (Banja Luka).

Meč između Radnika i Krupe sudit će Ermin Sivac (Zenica), a glavni arbitar na Grbavici u duelu Željezničara i Širokog Brijega bit će Zoran Grbić iz Prijedora.

Inače, očekuje nas zanimljivo kolo u nastavku Premijer lige.

Kada letimično bacite pogled na posljednje rezultate i postignute golove, tu nema dvojbe. Željezničar je favorit protiv ekipe Širokog Brijega.

Osim što ih Širokobriježani nisu pobijedili u pet utakmica u protekloj godini (posljednji put 26. aprila 2017. u Kupu BiH), ni rezultati u proljetnom dijelu sezone ne ulijevaju optimizam onima koji se nadaju da bi "Plavi" s Grbavice mogli izaći kao slabiji iz ovog duela.

Naročito što je ekipa Širokog odigrala sumornih 0:0 protiv Zrinjskog i Krupe u 2. i 3. kolu Lige za prvaka.

Bez pravila

No, statistika je... zna se šta... prazno slovo na papiru. Naročito u Premijer ligi BiH, gdje nema apsolutno nikakvih pravila, normi i gdje nikakva sportska psihologija ne igra veliku ulogu. Istina je negdje između.

Jer, ni Željo nije blistao u prethodnom kolu protiv Radnika (2:1). Dva rana pogotka i srklet do kraja. Mnogo nabijanja lopte, nepovezane igre i nesuvislih dodavanja. Tako da nas u subotu od 16.30 sati očekuje, u najmanju ruku, neizvjestan duel.

Željezničar je prvi na tabeli Lige za prvaka s 57 osvojenih poena, četiri više od drugoplasiranog Zrinjskog i deset od narednog protivnika, ekipe Širokog Brijega.


Rezultatski zanimljiva utakmica (iluzorno je očekivati neke "mesijevske" poteze) odigrat će se i u Mostaru u subotu, gdje će snage odmjeriti aktuelni bosanskohercegovački prvak Zrinjski i Sarajevo (18.30 sati).

Bivši bh. selektor, a sada trener Zrinjskog, Blaž Slišković prošle godine osvojio je titulu s „Plemićima“, no njihova je igra sada ispod svih očekivanja. Nezanimljiva i bez rezultata.

Svakako će to biti duel ekipa koje u ovom dijelu sezone ne briljiraju, a Zrinjski još ne zna za slast pobjede u Ligi za prvaka.

U posljednja četiri kola osvojili su samo četiri boda, tako da odzvanjaju priče o Bakinom odlasku ukoliko ne ostvari povoljan rezultat protiv sarajevskog tima.

Kako god, bit će „veselo“ nakon meča. Ako bude slavio, Baka će imati mnogo slasnih poruka za kritičare. A, ako izgubi, Zrinjski će, izvjesno je, tražiti novog trenera, a kao najizvjesniji Sliškovićev nasljednik spominje se harizmatični Igor Štimac. O rezigniranim navijačima Sarajeva suvišno je govoriti. Nakon dva poraza, remija i samo jedne pobjede u posljednja četiri susreta ništa osim osvajanja sva tri boda u preostalim utakmicama Lige za prvaka ne bi bilo dostojno imena slavnog bh. kluba, Ali, realnost je nekad mnogo drugačija tako da igrači na terenu moraju to opravdati.

U Ligi za prvaka u subotu će igrati i Radnik i Krupa (16.30). Bit će to dvoboj pretposljednje i posljednje ekipe na tabeli. U posljednje četiri utakmice između ova dva tima nije bilo pobjednika.

I Radnik i Krupa imaju po 36 bodova. 

U Ligi za opstanak, Mladost dočekuje Slobodu, Borac igra protiv GOŠK-a, a u ponedjeljak Čelik će igrati protiv Viteza u gostima. 

Na tabeli je vodeća Mladost s 35 bodova, pet više od Borca. GOŠK ima 28, Sloboda 26, Čelik 18, a Vitez samo osam bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.