LEGENDE

Sušić: Loptu sam penzionisao, uživam u dugim šetnjama Parizom

Piše: A. DRINJAKOVIĆ

20.4.2018

Možete li zamisliti da je Safet Sušić penzionisao loptu? Najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine svih vremena napunio je prije sedam dana 63 godine i u odličnoj je kondiciji, mada više ne igra ni na male. 

- Operisao sam kuk prije nekoliko godina i tada sam se oprostio i od rekreativnog fudbala. Baš sam tokom boravka u Sarajevu prije tri-četiri godine posljednji put igrao mali fudbal. Kondiciju održavam pješačenjem, dnevno prijeđem i 10 kilometara ulicama i parkovima Pariza. Uživam u tome maksimalno. U potpunosti se opustim – kaže Sušić iz Francuske za “Dnevni avaz”.

Neponovlji Pape trenutno je bez trenerskog angažmana, a čini se da bi uskoro mogao ponovo na svoje skoro pa redovno odredište – u Tursku. 

- Da, uvijek imam kontakata sa pojedinim klubovima u Turskoj. Nije isključeno da uskoro preuzmem jednog tamošnjeg prvoligaša – govori Sušić.

Legenda Pari Sen Žermena ističe kako u Gradu svjetlosti ne odustaju od cilja – osvajanja Lige prvaka. Ove sezone, zaustavio ih je Real Madrid u osmini finala.

- Ma, kakvo odustajanje! Ni Francuzi, a pogotovo ne vlasnici iz Katara, ne odstupaju od zacrtanog. Još će se više pojačati tokom ljeta, možda će mijenjati i aktuelnog trenera, Španca Unai Emerija – riječi su Papeta.

U borbi za osvajanje Lige prvaka ostali su branilac naslova Real, Bajern, Liverpul i Roma. Lako se opredijelio za koji će klub navijati.

- Roma je, bez obzira na to kako na kraju završila, glavna priča ove sezone. Nadmašili su sebe protiv Barcelone u četvrtfinalu, svi su bili nevjerovatni, od trenera do posljednjeg igrača. Posebno mi je drago što je naš Edin Džeko glavni “krivac” za njihovu evropsku bajku.  

Edin je, uz golgetera Bajerna Roberta Levandovskog, najbolji klasični centarfor na svijetu, s tim da je naš kapiten u boljoj formi. Iako je zagazio u 33. godinu, Džeko igra na najvišem svjetskom nivou. To me ne čudi, jer je veliki profesionalac, ima sređen privatni život, posvećen je fudbalu maksimalno. Nevjerovatno je da napadač ima tako malo povreda kao Edin. Zato smatram da Džeko može još tri godine tresti mreže najvećih svjetskih klubova – poručuje Sušić.

Sa Prosinečkim možemo mnogo 

Sušić je u svom selektorskom mandatu na klupi Bosne i Hercegovine odveo “Zmajeve” na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Sada će Robert Prosinečki, njegov nekadašnji saigrač iz reprezentacije Jugoslavije (zajedno nastupali na Mundijalu 1990. u Italiji), pokušati odvesti BiH na Evropsko prvenstvo.

- Veliki je igrač i sjajan čovjek. Prosinečki ima fudbal u malom prstu i vjerujem da BiH pod njegovom komandom može na Euro, pogotovo zato što dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe idu direktno – naglašava Sušić.

Zašto je Lulić rekao dosta

Zlatna generacija našeg reprezentativnog fudbala polako odlazi sa scene. Od “Zmajeva” su se nedavno oprostili Vedad Ibišević, Haris Medunjanin, Senad Lulić… ranije su karijere okončali Emir Spahić i Zvjezdan Misimović.

- To je neminovnost. Ibišević ima 34 godine, Medunjanin igra u Americi, nije na oku selektoru, a vjerovatno se i on umorio od silnih putovanja s kraja na kraj svijeta. Jedino me čudi što je Lulić rekao dosta. Kapiten je Lacija, velikog italijanskog kluba, i mislim da je mogao još mnogo dati državnom timu. No, njegova odluka, njegovo pravo – kaže Pape.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.