NOGOMET

Danas vanredna sjednica Skupštine FK Sarajevo: Emir Spahić novi sportski direktor?!

Sa jedne od ranijih sjednica Skupštine: Šta će donijeti večerašnja sjednica?

Piše: A. Dr.

25.4.2018

Hoće li se Fudbalski klub Sarajevo konačno početi oslobađati okova osrednjosti, koja ga je u posljednje tri sezone učinila frustrirajuće nekonkurentnim za titulu, znat ćemo večeras nakon vanredne sjednice Skupštine.

Bolji okviri

Iz Titove 38b najavili su da je “sjednica zakazana povodom planiranih promjena u upravljačkim strukturama kluba, koje imaju za cilj stabilizaciju FK Sarajevo i uspostavljanje struktura za uspješnije poslovanje po svim osnovama, a naročito u oblasti sportskih rezultata”.

Podsjetimo, Sarajevo je nedavno ostalo bez predsjednika Odbora direktora Alena Hujića i tehničkog direktora Elvira Kantardžića, koji su podnijeli ostavke, ali navijači, prvenstveno “Horde zla”, traže da odstupe i ostali članovi rukovodstva.

- Izmjenama i dopunama Statuta kluba želimo stvoriti bolje okvire za rad. Na sjednici ćemo imenovati novi Upravni odbor kako bismo značajno unaprijedili operativnost i kvalitet rada kluba.

Sve planirane aktivnosti realiziraju se u dogovoru s većinskim vlasnikom upravljačkih prava u Skupštini kluba Vinsentom Tanom. Najavljen je dolazak predstavnika vlasnika na samu sjednicu - kazao je Valentin Ilievski, predsjednik Skupštine Sarajeva.

U novom Upravnom odboru bit će uspješnih poslovnih ljudi, koji su istovremeno navijači bordo tima.

Period promjena

- U novom sazivu Upravnog odbora kluba želimo imati ljude iz naše države, koji dolaze iz svijeta biznisa, koji su istinski navijači kluba i sa mnogima smo razgovarali u proteklom periodu.

Kako bi klub prevazišao trenutnu krizu, moramo biti operativniji, snažniji i vjerujemo da s novim kadrom u klubu to možemo i uraditi. Pred Fudbalskim klubom Sarajevo je period promjena i reorganizacije – najavila je Sabrina Buljubašić, generalna direktorica koševskog premijerligaša.


Spahić: Obavio razgovor

U upravnom odboru bit će uglavnom domaći kadar, a njegov rad bit će pod lupom Nadzornog odbora, u kojem će glavnu riječ voditi izaslanici Vinsenta Tana.

Moguće je da Upravni odbor uskoro imenuje sportskog direktora ili osobu za sportski sektor, a saznajemo da su tri imena u opticaju - bivši reprezentativac BiH Emir Spahić, te nekadašnji napadači Sarajeva Emir Obuća i Alen Avdić. S njima je, kako saznajemo, Buljubašić već obavila razgovore.

Azijska je prva i posljednja

Kad je Miodrag Ješić u martu 2016. godine u tridesetak sati prolazio put od potpune podrške gazde kluba do zasluženog otkaza na klupi bordo tima, bosanski dio uprave javno je priznao da je prva i posljednja pri odlučivanju ona azijskih izaslanika Vinsenta Tana.

Takva je situacija i u Skupštini, mada se sada može očekivati brojnije domaće rukovodstvo u upravi, jer Tanovi ljudi imaju preča posla. Kardif je pred vratima Premijer lige Engleske i desetinama miliona eura profita.

U klub ulaze Bukovica, Bilić i Jahić?

Za nove članove Upravnog odbora kluba predloženi su Ema Bukovica, Senad Bilić i Senad Jahić.

Bukovica je magistrica komunikologije i direktorica agencije za komunikacije EBBE COMMS. Supruga je poznatog bh. pjevača Emira Bukovice, osnivača benda “Emir & Frozen Camels”. Ukoliko postane novi član UO-a FK Sarajevo, Bukovica bi postala prva žena u historiji koja je postala članica UO-a bordo kluba.

Osim Bukovice, novi članovi UO-a trebali bi postati i Bilić, advokat s dugogodišnjom praksom, te Jahić, stručnjak na polju prodaje i finansija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.