NOGOMET

Starčević: Sarajevo je veći klub od Željezničara

S. K.

7.5.2018

Aktuelni šef stručnog štaba Krupe Slobodan Starčević je trener s trenutno najdužim stažom „u komadu“ na klupi jednog premijerligaša.

Čak četiri i po godine predvodi ovaj tim iz kanjona Vrbasa s kojim pravi i više nego zapažene rezultate.

Napraviti podvig 

U razgovoru za “Dnevni avaz” otkrio je kako se osjeća u Krupi, kako to da mu, i pored ponekada lošijih rezultata, stolica nije „uzdrmana“, kao i gdje planira kada jednoga dana ipak uslijedi rastanak. Ipak, ono s čim je započeo ovaj razgovor jeste predstojeći revanš finala Kupa Bosne i Hercegovine protiv Željezničara u kojem Krupa ima minus dva pogotka.

- Mi smo ponosni na ono što smo uradili do ovog finala i na neki način smo samim plasmanom u završnicu ovog takmičenja već osvojili trofej! U posljednjoj utakmici koju smo dobili sa 2:0 pokazali smo da se možemo ravnopravno nositi sa Željezničarom. Međutim, treba reći i da je Željo veliki klub, sastavljen od velikog broja kvalitetnih pojedinaca i teško je očekivati da ćemo mi ovakvu igru i ovakav rezultat ponoviti. Ali, učinit ćemo sve da napravimo podvig – rekao je Starčević.

Ozbiljna ulaganja

Starčević je Krupu doveo iz Druge lige RS, grupa zapad, do gotovo samog vrha bh. fudbalske elite.

- Stav kluba je da je trener nepromjenjiva kategorija. Otkad su u Krupi prije devet godina odlučili da krenu s ozbiljnim ulaganjem, samim tim i profesionalnim radom, ja sam tek drugi trener. Tu sam četiri i po godine, a isto toliko je prije mene bio Miroslav Balaban, koji je sada moj pomoćnik – otkrio je Starčević tajnu svog trajanja.

Po ugledu na nekadašnju Prvu saveznu ligu SFRJ i Premijer liga BiH ima svoju veliku četvorku. Starčević je na interesantan način prokomentirao kako vidi vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara, odnosno onaj hercegovački, Široki Brijeg – Zrinjski.

- Sarajevo je veći klub iako će mnogo reći da je Željo i stariji i po broju pehara bogatiji. S druge strane, Željezničar je klub s većom energijom, većim jedinstvom i uvijek utakmice protiv njih nose veće emocije nego protiv Sarajeva.

E sad, kada govorimo o hercegovačkim klubovima, za Zrinjski bih rekao da je veći klub, ali ona energija koja se doživi na Pecari je ipak u prednosti u odnosu na stadion Pod Bijelim brijegom – istakao je Starčević.

Primjer Frajburga

Starčević izdvaja trojicu kolega trenera.

- Ne mogu a da ne spomenem Vladu Jagodića. On mi je dao priliku da uđem u bh. fudbal. Poslije njega sam imao sreću da sarađujem s pokojnim Zvezdanom Cvetkovićem, koji je manire velikog kluba kakav je Dinamo donio u Banju Luku.

Takođe, imao sam veliku sreću da sam otišao u Frajburg, gdje sam odradio stažiranje neophodno za profi licencu, i tamo sreo čovjeka koji se zove Kristijan Štrajh. On je još od 1997. godine u klubu i sada je jedan od najtraženijih njemačkih trenera. A Frajburg je sve ono o čemu smo govorili, mali klub, dobar skauting tim, dobar koncept treninga, uslovi koji su dostupni i bh. fudbalu i ja mislim da je to idealan primjer za sve naše klubove – naglasio je Starčević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.