ZRINJSKI

Mostarci bogatiji za više od tri miliona KM

Avaz Sport

9.5.2018

Evropska nogometna federacija (UEFA) najveći je „sponzor“ novog-starog prvaka Bosne i Hercegovine Zrinjskog. 

Treću godinu u nizu Zrinjski će predstavljati BiH u Ligi prvaka, najprestižnijem klupskom takmičenju, a iako UEFA najizdašnije nagrađuje klubove koji izbore grupnu fazu, „Plemići“ su ipak dobro napunili blagajnu.

Naime, dvije prethodne bh. titule su im donijele po 580.000 eura, dok će im ovogodišnja zbog novog formata kvalifikacija donijeti još više, iako UEFA još nije potvrdila kako će se dijeliti novac u kvalifikacijama. 

Možda će Zrinjski i ove godine svoj nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka opet završiti već na prvoj prepreci, ali eliminacija u prvom pretkolu sada ipak ne bi značila oproštaj od Evrope. Naime, svi eliminirani klubovi svoju avanturu po Starom kontinentu nastavit će u borbi za grupnu fazu Evropske lige.

Da stvar bude bolja, svi ti klubovi imati će svoj put prema Evropskoj ligi, a to u prijevodu znači da bi protivnik Zrinjskom bio klub koji je također eliminiran u prvom pretkolu Lige prvaka, a samim tim i protivnik po mjeri, što znači da je priča o šest evropskih utakmica vrlo realan scenarij.

Za kraj ono najzanimljivije. Ako Zrinjski u žrijebu 18. juna opet bude u društvu nepostavljenih klubova, protivnici „Plemićima“ biti će gotovo identični kao u prethodne dvije sezone.

No, moguće je da Zrinjski bude i iznad crte, odnosno jedan od 17 nosilaca, što će biti slučaj ako Olimpija i Ferencvaroš budu prvaci Slovenije i Mađarske. Olimpija trenutno ima bod više od Maribora, a Ferencvaroš bod više od Videotona.

Za sada se, pak, zna da će nosioci sigurno biti Ludogorec, Seltik, Astana, Garabag, BATE, Šerif, Malme, Crvena zvezda, Rosenborg i Helsinki, a ako bi Zrinjski bio u njihovom društvu, potencijalni protivnici bili bi mu prvaci Slovačke, Malte, Farskih Otoka, Sjeverne Irske, Crne Gore, Armenije, Gruzije Luksemburga, Makedonije...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.