EVROPSKI KUPOVI

Zrinjski ima sigurna četiri meča

Z. Š.

15.5.2018

Titula prvaka Bosne i Hercegovine u fudbalu bila je ove sezone od dodatnog značaja, jer su se promjenama u strukturi takmičenja u evropskim kupovima šampionima otvorile nove mogućnosti da se što duže zadrže u takmičenju i zarade još više novca. 

U dosadašnjem načinu takmičenja prvak naše zemlje išao je, naime, direktno u drugo pretkolo Lige prvaka i do sada je uvijek ispadao te, nakon dvije odigrane utakmice, završavao evropsku epizodu.

No, reorganizacijom takmičenja koje stupa na snagu od naredne sezone, naš prvak Zrinjski ide u prvo pretkolo (uvedena je i preliminarna runda, ali su u njoj samo najslabije rangirane države). Ukoliko ispadnu u prvom pretkolu, nastavljaju takmičenje u drugom pretkolu Evropske lige.

Mogući protivnici

Zrinjski, znači, ima osigurana najmanje četiri evropska meča, a vrlo realno je očekivati da ih bude i šest, jer i ako ispadnu u prvom pretkolu Lige prvaka, bit će nosioci u Evropskoj ligi. Treba napomenuti da će šampioni igrati između sebe i u Evropskoj ligi.

Zrinjski ima najveći koeficijent od naših klubova - 3,750, ali nije izvjesno da će biti nosilac u prvom pretkolu. Mostarci će među nosioce samo ako u Sloveniji šampion bude Olimpija, a ne Maribor, ili u Mađarskoj Ferencvaroš, a ne Videoton.

Ukoliko budu nosioci, mogući protivnici su im Škendija (Makedonija), Spartak Trnava (Slovačka), Valeta (Malta), Vikingur (Farski Otoci), Suduva (Litvanija), Krusaders (Sjeverna Irska), Sutjeska (Crna Gora), Kork siti (Republika Irska), Spartaks (Latvija), Valur (Island), Torpedo (Gruzija), šampioni Ermenije i Luksemburga, jedna od ekipa iz preliminarne runde te, eventualno, Olimpija ili Ferencvaroš.

Kao nenosioci, Mostarci će imati mnogo teži zadatak, jer su među mogućim protivnicima Seltik (Škotska), Ludogorec (Bugarska), APOEL (Kipar), Crvena zvezda (Srbija), Bate Borisov (Bjelorusija), Karabag (Azerbejdžan)...

Tu je, ipak, nekoliko klubova koje bi priželjkivali, poput Nju Saintsa (Vels), HJK Helsinkija (Finska), Šerifa (Moldavija) te eventualno Maribora.

U slučaju ispadanja, Zrinjski će sigurno biti nosilac u drugom pretkolu Evropske lige i favorit za prolazak dalje.

Što se tiče Evropske lige, tu će nastupiti Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg.

Za sada je izvjesno da će Sarajevo biti nosilac (koeficijent 3.250), a Široki Brijeg nenosilac (2.250), dok su veoma velike šanse da i Željezničar (koeficijent 3) bude nosilac (još nisu završena sva prvenstva).

Dosta je ekipa koje bi priželjkivali na Grbavici i Koševu, poput Runavika i Toršavna (Farski Otoci), Vestmanjera (Island), Koleraina i Glenavona (R. Irska), a među onima koje bi bilo bolje izbjeći su Budućnost (Crna Gora), Dunajska Streda (Slovačka), Lahti (Finska)...

Široki Brijeg može odmah imati izuzetno neugodne protivnike, poput Partizana (Srbija), Makabija i Beitara (Izrael), Osijeka (Hrvatska), AIK Štokholma (Švedska), Slavije i CSKA Sofija (Bugarska), Žiline (Slovačka), Anortozisa (Kipar).

Na Pecari će se sigurno nadati da će dobiti neku od ekipa koje nisu toliko poznate, poput Kalja Nome (Estonija), Ventspilsa (Latvija), Hafnafjardara (Island).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.