AFERE

Bivši bh. fudbalski sudija priznao: Mafija mi je nudila novac!

A. MIZDRAK

17.5.2018

Klupko u Srbiji počinje se odmotavati. Srđan Obradović, sudija utakmice Spartak - Radnički (2:0), koji je dosudio nepostojeći jedanaesterac za Subotičane, nije prošao poligrafsko testiranje, zbog čega će biti zadržan u pritvoru, pišu srbijanski mediji.  

Na prvom poligrafskom testiranju prema nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, utvrđeno je da arbitar iz Jagodine nije govorio istinu.

Komična odluka

Za sve je, navodno, kriva kladioničarska mafija. Srbijanska policija osnovano sumnja da razlog za dosuđeni penal u Subotici na utakmici Spartak - Radnički (2:0) nije bio previd nego da postoji veza s klađenjem. Prema saznanjima policije, Obradović važi za pasioniranog kladioničara, a motiv za izmišljeni penal u Subotici vjerovatno je pronašao u igri "na dva penala" s obzirom na to da je upravo dosudio dva jedanaesterca.

Istražni organi nisu isključili ni druge vrste motiva, koji nemaju veze s klađenjem. Tragom izjave koju je za naš list rekao pravni ekspert Mehmed Spaho, da bi policija mogla krenuti u slične akcije i u Premijer ligi BiH, te da na to ima puno pravo, kontaktirali smo Ibrahima Hasanbegovića, predsjednika Komisije za sudije i suđenje, ali on nije bio raspoložen za komentar.

Nemoguće je bilo doći do ijednog premijerligaškog sudije s obzirom na to da zbog kodeksa ne smiju davati službene izjave pa smo odgovore o ovom pitanju pokušali pronaći kod dugogodišnjeg premijerligaškog sudije, koji iz razumljivih razloga nije želio da mu se spominje ime i prezime.

- Ono što se dogodilo u Srbiji, zaista je komično. Ne znam šta je ondje Obradović vidio. Napravio je nevjerovatnu i skandaloznu grešku. Jedan sudija na takvom nivou ne smije svirati ono. Nije ni čudo što se policija uključila u slučaj – rekao je bivši bh. sudija.

Vrijeme je da se policija i tužilaštvo aktivno uključe i da se pozabave i suđenjem u Premijer ligi BiH, smatra naš izvor.

- Onaj ko je pošten, nema potrebe da se plaši. Mislim da je krajnje vrijeme da policija počne ispitivati sudije za koje se smatra da nanose štetu. To je za dobrobit bh. nogometa. Koga god da pitate u BiH, odmah će vam pobrojati nekoliko spornih sudijskih odluka. Koliko znam, takva djela ne zastarijevaju tako da nikad nije kasno da se uključi država. No, kako vrijeme prolazi, dokaze je teško pronaći – rekao je bivši sudija.

Teško dokazivo

Dok je sudio po premijerligaškim terenima i sam je imao ponudu kladioničarske mafije.

- Imao sam loše iskustvo. Zvala me je kladioničarska mafija, nudila novac da se pusti jednoj ekipi da pobijedi. Ne mogu otkriti o kojoj je utakmici riječ, ali sam, naravno, ekspresno odbio ponudu. Kako ja to policiji da dokažem, kakav je dokaz ako im kažem da sam s nekim pričao i da mi je on to ponudio? To je veoma teško dokazivo - otkriva naš izvor.

 Hoće li biti kartona i hoćeš li svirati penal? 

Bivši sudija Premijer lige otkrio je i da je dobivao brojne poruke na mobilni telefon uoči utakmica koje je trebao suditi.

- Dobivao sam poruke tipa: “Hoće li biti kartona?”, “Hoćeš li svirati penal?” Ja sam im u šali govorio da bih se ja, da znam hoće li biti kartona, obogatio. Naravno, mene kladionica ne zanima. Sudijama tamo nije mjesto – otkriva naš izvor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.