VJEČITI DERBI

Poluprazne tribine, bolja utakmica?

Z. Š.

18.5.2018

Gradski derbi između Željezničara i Sarajeva koji će se igrati u subotu na Grbavici, mogao bi oboriti negativni rekord prema broju gledalaca, jer će stadion, sudeći prema raspoloženju u oba navijačka tabora, biti poluprazan.

Najvatreniji navijači Sarajeva već duže vrijeme bojkotiraju utakmice bordo tima zbog neslaganja s radom uprave, a kako stvari stoje, njihov bojkot neće se prekidati ni na derbiju.

S druge strane, nakon što je Željezničar izgubio šanse da osvoji šampionsku titulu, naglo je opala posjeta na stadionu Grbavica, pa čak ni na utakmici finala Kupa BiH protiv Krupe nije bilo više od 2.000 gledalaca.

Sudeći prema raspoloženju u oba navijačka tabora, Grbavica će u subotu (17 sati) biti poluprazna, a dodatni razlog za to je i činjenica da utakmica nema skoro nikakav bodovni značaj. Obje ekipe su izborile nastup u Evropskoj ligi, a Željezničar bježi komšijama četiri boda na tabeli.

Naravno, derbi kao derbi, sam po sebi donosi poseban motiv, jer rivalstvo između sarajevskih klubova traje decenijama.

Koliko god to zvučalo kontradiktorno, upravo bi činjenica da neće biti previše gledalaca, da će atmosfera biti mnogo mirnija nego inače te da nema specijalnog imperativa ni za jednu ekipu, mogla donijeti kvalitetniji derbi nego inače.

Za nadati se da će treneri Admir Adžem i Husref Musemić svojim igračima dati zadatak da pokušaju pobijediti rivala te da će gledaoci vidjeti kvalitetnu, otvorenu utakmicu i dosta golova i šansi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.