NOGOMET

Želim obući uniformu Oružanih snaga BiH

D. J.

21.5.2018

Zeničanka Ulmija Lužić (21) nogomet je zavoljela još kao djevojčica trčeći za loptom zajedno s braćom i njihovim prijateljima. Jedan period je trenirala atletiku i rukomet, ali ljubav prema nogometnoj lopti je prevagnula.

- Sport je uvijek imao posebno mjesto u našoj porodici. I moja sestra Lamija je trenirala nogomet skoro 10 godina – kazala nam je na početku razgovora Ulmija, koja je bila redovni član svih omladinskih reprezentativnih selekcija.

Lijevo krilo 

Omiljena pozicija joj je lijevo krilo, ali po potrebi i zahtjevima trenera uspješno igra i kao lijevi bek.

- Učestvovala sam na pionirskim kampovima, a potom igrala za kadetsku i juniorsku reprezentaciju naše države. Sad se nalazim na spisku kandidata za „A“ selekciju i nadam se da ću opravdati poziv te uskoro nastupiti i u seniorskoj reprezentaciji. Nogomet sam počela trenirati u Čeliku, potom sam igrala za Mladost iz Nević Polja, a danas sam član Iskre iz Bugojna.

Iako smo imale oslabljenu ekipu ove sezone, zadovoljna sam postignutim. Tek smo ušle u Premijer ligu, a već smo igrale finale Kupa i zadržale treće mjesto u prvenstvu. Ostvarili smo cilj samim tim što smo u gornjem dijelu tabele – kaže Lužić, koja je više puta sedmično putovala na treninge i utakmice iz Zenice do Bugojna.

Osim što se bavi sportom koji u našoj državi nije uobičajen za djevojke, Ulmija nam je rekla da je njen san postati profesionalni vojnik te da je već bila na jednom od testiranja.

Novo testiranje

- Prošle godine mi je jedini problem bio taj što sam imala slabo željezo u krvi, sada sam i to sredila. Pozvana sam na novo testiranje krajem mjeseca i nadam se da ću uskoro obući uniformu Oružanih snaga BiH. Nadam se da ću uspjeti uskladiti posao sa sportskim životom – ističe Lužić.

Najveći uspjesi

Kao najveći uspjeh u dosadašnjem dijelu sportske karijere Lužić izdvaja pobjedu na Razvojnom turniru s kadetskom reprezentacijom.

- Igrale smo u Umagu s ekipama Crne Gore, Makedonije i Hrvatske. Ostvarili smo sve tri pobjede i osvojile turnir. Osjećaj je bio neopisiv, igrati za svoju državu i na kraju biti prvi.

Jedini pogodak za reprezentaciju sam postigla također igrajući za kadete. Protiv Hrvatske sam izvodila korner, a lopta je završila u mreži – ističe Lužić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.