NOGOMET

Treća titula u nizu za nastavak dominacije

Ma. P.

28.5.2018

Treći put u nizu, četvrti put u pet godina i šesti put u historiji, Zrinjski je osvojio naslov prvaka Bosne i Hercegovine u nogometu.

Mostarcima je prošle godine uspjelo da postanu tek drugi klub nakon Željezničara koji je uspio odbraniti premijerligaški naslov, ali Zrinjski posljednjih sezona pomjera granice pa je ove godine postao prvi klub koji je uvezao tri naslova prvaka.

Što je najzanimljivije, Zrinjski je opet prvi prošao kroz cilj iako je u dva posljednja roka ostao bez nekoliko vrlo važnih igrača iz sastava koji su osvajali titule 2016. i 2017. godine. Podsjetimo, Zrinjski je prvo u ljetnom prijelaznom roku ostao bez, između ostalih, Daniela Graovca, Olivera Petraka, Tomislava Tomića, Ivana Peke i Jasmina Mešanovića, a onda zimus i bez Matije Kataneca. Da rezultati još više dobiju na težini, Zrinjski je u prvom dijelu sezone uspio afirmirati i Marijana Ćavara, koji je ostvario transfer u Bundesligu (Ajntaht).

Crna rupa

- Kad se analizira cijela sezona, rekao bih da smo imali samo jednu crnu rupu sredinom jeseni, kada smo u pet kola osvojili četiri boda i tako ispustili veliku prednost koju smo imali. Ipak, takva kriza bila je, možda, neminovna nakon što smo u finišu prethodne sezone prvo serijom pobjeda došli do titule, a zatim u prvih deset kola upisali čak devet pobjeda. Jednostavno, bilo je nerealno da nakon osvajanja titule cijelu jesen odradimo besprijekorno, pogotovo kad se zna da je momčad doživjela znatne promjene u ljetnom prijelaznom roku - izjavio je Blaž Slišković, koji se na klupu Mostaraca vratio uoči prošlosezonskog starta Lige za prvaka, a onda je “Plemiće” odveo do dva naslova prvaka. 

Ova sezona potvrdila je i koliko su u sportu važni karakter i pobjednički mentalitet, odnosno ono što je Zrinjski izgradio posljednjih sezona, a što su njegovi glavni konkurenti negdje izgubili.

Mostarci su, naime, na vrlo sličan način kao prošle sezone “ukrali” titulu Željezničaru. “Plavi” su prošle sezone, podsjetimo, imali četiri boda više uoči posljednja tri kola, dok im ove sezone, također, nisu bila dovoljna četiri boda viška, ali šest kola prije kraja. Taj karakter pobjednika posebno se vidio u onom ludom remiju Pod Bijelim brijegom kad Željezničaru za pobjedu nije bilo dovoljno ni 3:0 na isteku 88. minute. Završilo se sa 3:3, što je bio rezultat koji je Sliškovićevu momčad ostavio na dva boda zaostatka.

Više od boda

- Rekao bih da smo s ona tri pogotka ipak osvojili više od jednog boda. Nas je ta utakmica podigla, dok je Željezničar nakon tog remija počeo padati - kazao je Slišković.

Iako stručni štab i igrači zaslužuju čestitke, svima je jasno ko je tvorac ove dominacije. To je Danko Šulenta, izvršni potpredsjednik Zrinjskog. S njim na čelu, mostarski klub osvojio je četiri titule u posljednjih pet sezona.

- Uvjeren sam kako sve naše navijače ponosom najviše ispunjava konstantnost Zrinjskog, odnosno činjenica da nam je ovo već treća titula u nizu i četvrta u pet godina. Ponosni smo što je Zrinjski prvi klub koji je uspio osvojiti tri naslova prvaka u nizu, a iako smo svjesni da ćemo i u sljedećoj sezoni imati ozbiljne konkurente, već sada možemo najaviti da se naše ambicije neće mijenjati te da ćemo opet pokušati odbraniti naslov prvaka - izjavio je Šulenta.

Bez previsoke letvice u Evropi

Iako mnogi govore da, nakon tri titule u nizu, iskorak može biti samo dobar rezultat u Evropi, Šulenta je realan i ne dozvoljava da se pred Zrinjski stavlja previsoka letvica.

- Naravno da dobar rezultat u Evropi mora biti naš cilj, ali bi bilo pretenciozno govoriti da sada samo u Evropi možemo napraviti iskorak. Moramo realno postavljati ciljeve. U posljednje tri sezone bili smo najbolji, ali ne smijemo ni pomisliti da smo pretplaćeni na osvajanje naslova prvaka i da će sljedeće sezone titula doći sama od sebe. Naravno da bismo dobrim rezultatom u Evropi napravili iskorak u odnosu na prethodne sezone, ali bi pravi iskorak bio kada bismo došli do razine da takve rezultate možemo ponavljati u kontinuitetu - dodao je Šulenta.

Razočarenje u Kupu BiH 

Šesti naslov prvaka osvojio je Zrinjski ove sezone, ali je, zato, opet pokazao da Kup nije takmičenje u kojem voli igrati. “Plemići” su, naime, završili nastup na prvoj prepreci, i to na gostovanju kod Sloge (0:1) u Siminom Hanu.

Iako je Zrinjski u tom ogledu nastupio u “šarenom” sastavu, to, ipak, ne može biti opravdanje za ranu eliminaciju, još više s obzirom na to da je s druge strane bio prvoligaš, istina ambiciozan i kvalitetan, ali opet – niželigaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.