EVROPSKI KUPOVI

Zrinjski ima historijsku šansu

Avaz Sport

31.5.2018



Nakon što je Olimpija postala šampion Slovenije, Zrinjski je dobio status nosioca u prvom pretkolu Lige prvaka i veliku šansu da prođe dalje.

Otkad se igra po ovom sistemu kvalifikacija, nikada nijedan bh. prvak nije prošao prvu prepreku, a nikada nije bio ni nosilac u žrijebanju. Zrinjski je „upao“ kao posljednji nosilac i imat će mnogo lakše protivnike u žrijebu.

Kao najopasniji protivnici čine se Škendija (Makedonija), Olimpija (Slovenija) i Spartak Trnava (Slovačka), tu su još Dudelange (Luksemburg), Sutjeska (Crna Gora), Valeta (Malta), Suduva (Litvanija), Alaškert (Armenija), Torpedo (Gruzija), Kork siti (Republika Irska).

Kao najbolja opcija za Mostarce čine se Vikingur (Farski Otoci), Valur (Island), Krusader Belfast (Sjeverna Irska), Spartaks Jurmala (Latvija), Flora (Estonija), te pobjednik preliminarne runde.

U Evropskoj ligi je status nosioca stekao i Željezničar, a već ranije je na toj poziciji bilo Sarajevo. Široki Brijeg neće biti nosilac.

Sarajevski klubovi imat će 47 mogućih protivnika u prvom pretkolu, od kojih su najopasniji mađarski Ferencvaroš i Ujpešt, Tampere, Lahti i Kuopio iz Finske, Dunajska Streda (Slovačka). Ipak, mnogo je više onih klubova koji bi se morali proći, poput Runavika (Farska Ostrva), Balzana i Gzire (Malta), Starjan (Island), te klubova iz preliminarne runde.

Široki će imati izuzetno težak posao, već u prvoj utakmici mogu za protivnika dobiti Kopenhagen (Danska), Partizan (Srbija), Makabi Tel Aviv i Beitar (Izrael), Leh i Gornjik (Poljska), Apolon i Anortozis (Kipar), Levski, Slaviju i CSKA (Bugarska), Glazgov rendžers (Škotska).

Među ekipama koje bi na Pecari voljeli vidjeti su Mladost Podgorica (Crna Gora), Domžale (Slovenija), Pola Eš (Luksemburg), Ventspils (Latvija), Rabotnički i Vardar (Makedonija), Dandalk (Republika Irska)...

Žrijebanje 19. juna

Žrijebanje parova prvog i drugog pretkola Lige prvaka i Evropske lige obavit će se 19. juna.

Utakmice prvog pretkola Lige prvaka na programu su 10/11. jula i 17/18. jula, a Evropske lige 12. i 19. jula. Drugo pretkolo igra se 24/25. jula i 31. jula/1. avgusta (Liga prvaka), te 26. jula i 2. avgusta (Evropska liga).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.