ŽELJEZNIČAR

Đurbuzović: Je li ovo trebalo? Biščević: Sretno, Krčmareviću

E. MASLO

6.6.2018

Admir Adžem nije više šef stručnog štaba Željezničara. Još je jedan u nizu koji se može staviti u kontekst parafraze da Željo jede svoje trenere, brzo ih promovira, a još brže potroši.  

Sa mjesta uspješnog trenera omladinskih kategorija Adžem je sjeo na uvijek vruću klupu prvog čovjeka struke i izgorio u raskoraku između gladi za trofejima, potrebe afirmiranja mladih igrača i zahtjeva tribina da se igra lijepo i atraktivno. I usput je sezonu okončao sa peharom pobjednika Kupa te na drugom mjestu u prvenstvu, što njegovim prethodnicima nije uspjelo čak pet sezona. 

I dok su navijači tima s Grbavice komentirali novonastalu situaciju, koja, za većinu njih koji prate dešavanja u taboru Želje, i nije veliko iznenađenje, te prognozirali ko bi mogao biti Adžemov nasljednik, vrlo brzo je stigla nova bomba.

Trenerska karijera

U novoj sezoni, ekipu s Grbavice predvodit će Slobodan Krčmarević. Ko? Slobodan Krčmarević, srbijanski stručnjak, nekad solidan fudbaler Partizana i niza klubova nakon toga, a u trenerskoj karijeri bez ijednog značajnijeg rezultata dok je vodio ekipe iz Srbije, Kipra, Grčke, Kazahstana, Slovenije i, prije dolaska u Sarajevo, makedonsku Pobedu.

Neki neupućeniji pomislit će da je riječ o mladom i još neafirmiranom stručnjaku, koji je dobio šansu u jednom od naših najvećih klubova, ali nije baš tako, jer Krčmarević ima (već) 53 godine, a u dosjeu čak 11 manje-više nepoznatih ekipa koje je vodio, gdje ništa posebno nije postigao tako da mu je preuzimanje “Plavih” sigurno zvjezdani trenutak u karijeri.

Šta je presudilo da se ekspresno angažira relativno neuspješan strani trener, možda će moći objasniti čelnici tima s Grbavice, ali ova situacija neodoljivo podsjeća na onu od prije dvije godine, kada je smijenjen Edis Mulalić, a na njegovo mjesto doveden Miloš Kostić, koji se na klupi "Plavih" zadržao svega nekoliko mjeseci.

Bivši igrač i trener “Plavih” Dino Đurbuzović rekao je da želi mnogo sreće novom treneru, ali da je i on malo iznenađen razvojem situacije.


- Traži se najbolje rješenje, a je li u ovom trenutku to trebalo? Ipak je osvojen Kup prošle godine. Za trenera su izabrali čovjeka koji ima neke svoje karakteristike, vidjet ćemo jesu li dobre ili loše za Želju. Ne znam u ovom trenutku šta da vam kažem. Rukovodstvo sigurno želi da napravi najbolje. Ne bih želio nikoga da potcijenim ili minimiziram. Vrijeme će pokazati šta će nam donijeti promjena trenera. Klubu želim sve najbolje – rekao je Đurbuzović, koji je ponovio da je malo zatečen.

I bivši kapiten i ljubimac navijača Bulend Biščević rekao je da se klub možda prelako odrekao Adžema.


- Igrao sam s Admirom, poznajemo se, zaslužan je što je Željo osvojio Kup. Jedan cilj je ispunjen, svi smo očekivali i titulu u prvenstvu, ali takve stvari se dešavaju. Adžem je dijete, vojnik kluba, promovirao je mlade igrače. Ali, to je završena priča. Novom treneru želim mnogo sreće. Željo je klub s visokim ambicijama. Svako ko dolazi, treba mu poželjeti sreću. Krčmarević mora obratiti pažnju na omladinski pogon. Prioriotet moraju biti djeca Željine škole, koja osjećaju taj klub, koja žive taj klub. Svi se ostali moraju uklopiti u taj mozaik. Nadam se da će Krčmarević uspjeti – rekao je Biščević.

Rok trajanja  

Koji će rok trajanja na kormilu našeg najtrofejnijeg kluba imati Slobodan Krčmarević, teško je prognozirati, ali je činjenica da je pred srbijanskim trenerom period pun izazova, kojih, možda, nije ni svjestan.

Krčmarević je nakon potpisivanja ugovora rekao da je Željo najveći klub u BiH.

- Sviđa mi se kako rade u klubu. Imaju i dobar omladinski pogon, a ja se ne libim da ukažem priliku mlađim igračima. Dokazao sam to i sa Stevanom Jovetićem. Njega sam ja doveo u Partizan, a kod mene su u OFK Beograd počeli i Bane Ivanović, Duško Tošić, Aleksandar Kolarov. Na ovim prostorima sam u posljednje vreme radio u Velenju i imao sam mogućnost da pogledam i Željezničar. Naravno, trebat će mi vremena da upoznam ekipu. Imam na rasplaganju videomaterijal i sve ostalo pa neće to biti problem – rekao je Krčmarević.

Ugovor na godinu

Željo je s Krčmarevićem potpisao ugovor na godinu. U Sarajevo će stići uoči prozivke, koja je na Grbavici zakazana za 11. juni. S njim će u stručnom štabu biti Duško Ljubičić, koji je svojevremeno nastupao za šampionsku ekipu Modriče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.