SLOBODA

Nećemo na Tušanj dovoditi polovne igrače iz regiona

Smajić: Obećao ozbiljan rad

J. JEREMIĆ

10.6.2018

Mašina s Tušnja prva je upalila svoje motore nakon kratkotrajnog predaha. Fudbaleri Slobode jučerašnjim okupljanjem u Rudarskoj 2 zvanično su započeli pripreme za sezonu 2018/19.


Na njihovo iznenađenje, prozivku nije obavio Slavko Petrović, s kojim se uprava prijateljski oprostila u petak navečer, već novi trenerski dvojac: Admir Smajić – Milenko Bošnjaković. Smajić, nekadašnji igrač Partizana te trener Siona i U-21 reprezentacije BiH, nakon 30 godina života u Švicarskoj stigao je u grad soli.

Dvije godine

Zajedno s ljudima iz kluba cilj je da Slobodu vrati na kolosijek proizvodnje vlastitih igračkih snaga te građenje tima od najvećih talenata iz tuzlanske regije.

- U Slobodu sam došao kao tim menadžer. Drago mi je što sam došao ovdje, ipak sam ja iz ovog kraja. Ne poznajem posebno dobro bh. fudbal, to može biti jedna vrsta manjkavosti, ali možda i prednosti, jer će svi igrači kod mene krenuti od nule. Od njih ću tražiti da daju sve od sebe za dres koji su nosili veliki igrači u prošlosti, a da tek poslije toga traže nešto od kluba - poručio je Smajić i dodao:

- Mi ćemo se orijentisati na igrače iz ovog regiona, to je uvijek bila snaga Slobode. Neće me interesovati imena i godište igrača, nego samo oni najspremniji. Neću dovoditi polovne igrače iz susjedstva. Što se tiče toga koliko ostajem ovdje, kada sam razgovarao s predsjednikom, rekao sam da ispod dvije godine u fudbalu nema ozbiljnog rada!

Bošnjaković će biti novi šef stručnog štaba „Crveno – crnih“. Riječ je o vrijednom treneru koji je zanat pekao prije svega u Prvoj ligi FBiH. Sa Smajićem sarađuje već dvije godine.

Silazak u rudnik

- Mi smo dosta nepoznati zašto što nemamo svoje novinare, nemamo svoje portale i ljude koji hodaju po gradu i dižu nas u nebesa. Ne hodamo po kafanama i ne plaćamo ručkove i večere da bi neko pričao o nama dobro. Dobili ste dva čovjeka koji ne rade s menadžerima, koji ne uzimaju pare od igrača, nego ljude koji silaze u rudnik da rade - bio je direktan Bošnjaković.

Na prvom treningu Slobode pojavila su se 24 igrača, a među njima nisu bili Ibrahim Škahić i Anel Husić, koji odlaze u Zvijezdu 09, Amer Osmanagić i Amer Bekić, s kojima se pregovara, te Miloš Mijić, Ivor Vajcer (Weitzer), Aldin Hrvanović i Adnan Hadžić, koji ne ostaju na Tušnju. Darko Todorović dobio je produženi odmor, a na probu su stigli Anes Begić, Stanoje Jovanović, Dževad Hamzić i golman Adin Selimović.

Zdravo rivalstvo

Zanimljivo je da je Bošnjaković dugi niz godina sjedio na klupi Sloge iz Siminog Hana. Bio je jedan od trenera koji su udarili temelje kluba koji je danas novi premijerligaš. U novoj sezoni će se kao šef struke Slobode suprotstaviti klubu u kojem je nekad radio.

- Insistirat ću kod svih da gajimo jedno zdravo, jedno prijateljsko rivalstvo. Slogu poštujem, a Slobodu volim. Oni idu svojim putem, mi svojim, ali uvijek ću insistirati da se u našem gradu njeguje prijateljsko i sportsko rivalstvo – kazao je Bošnjaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.