MUNDIJALSKI RAZGOVORI Legendarni trener za „Dnevni avaz“

Miroslav Ćiro Blažević: Livnjak Dalić će nadmašiti moj rezultat iz Francuske

E. MASLO
11.06.2018 15:01

Ima 83 godine, prigrlili smo ga kao rod rođeni kada je došao na selektorsku poziciju BiH, a s respektom i nakon mnogo godina Miroslav Ćiro Blažević priča o navijačima „Zmajeva“ i svemu što je ovdje doživio.  

Legendarni osvajač bronze iz Francuske s reprezentacijom Hrvatske uvijek je poželjan sagovornik o svjetskim prvenstvima jer i u devetoj deceniji živi nogomet, previše zna i vjeruje da će iznenađenje na Mundijalu u Rusiji biti ni manje ni više nego – Hrvatska.

Koncentrat talenta

- Hrvatska će napokon potvrditi rezultatom svoj koncentrat talenta koji ima u ekipi. Veliki sam optimista. Postoje i tradicionalni favoriti Njemačka, Brazil, Španija... Ali sam sklon da vjerujem da će ovo biti prvenstvo iznenađenja od Hrvatske. Uvjeren sam da će ne samo ponoviti već i s Livnjakom Zlatkom Dalićem popraviti uspjeh iz Francuske – kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ rođeni Travničanin.

Prokomentirao je i šanse reprezentacije Srbije.

- Ovo podneblje izbacuje redovno najtalentiranije nogometaše na svijetu. Mislim tu na BiH, Srbiju, Hrvatsku, na sve zemlje s Balkanu. Krasnih igrača je tu bilo i bit će. Srbijanci igraju po velikim svjetskim klubovima i možda ova reprezentacija ove godine napravi napokon rezultat koji će ih staviti na mapu ozbiljnijih evropskih reprezentacija – rekao je Ćiro.

Nerviraju ga priče o Leu Mesiju (Messi) i da je konačno došlo vrijeme da osvoji veliki trofej s reprezentacijom.

- Kakav bespotreban teret stavljaju na njegova leđa. Argentina neće biti svjetski prvak. Mesi je nogometni genijalac, za mene najbolji svih vremena. Ali, do sada smo vidjeli toliko poraza ove reprezentacije s Mesijem. On upravo dokazuje ono što ja godinama pričam. Ne može pojedinac, ako ekipa nije homogena, složna, dobro ukomponirana, sam napraviti veliki rezultat na tako velikom takmičenju. Sigurno da je Mesi jedan veliki adut – istakao je ovaj nogometni stručnjak.

Odnos „trenera svih trenera“ i Zdravka Mamića kretao se od bezuvjetne ljubavi, preko burnog razlaza, oštrih kritika i javnih prijetnji, sve do nedavnog pomirenja. Pa zanimalo nas je kako onda legendarni trener gleda na presudu svom „sinu razmetnom“.

Podsjetimo, na osječkom Županijskom sudu je donesena nepravomoćna presuda kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina zatvora.

Šta ih pecaju

- Presuda će se sigurno srušiti u drugostepenom postupku jer ona nije normalna. Veoma sam razočaran, kao da je neko htio namjerno da minira hrvatsku reprezentaciju pa se svakodnevno po štampi povlače i Luka Modrić, Dejan Lovren... Šta ih pecaju sada, kada trebaju obradovati hrvatski narod? Oni im sijeku krila, to ne razumijem i ne slažem se s tim. To mi liči da miniraju hrvatsku reprezentaciju ovim procesom i naravno jednom destabilizacijom najvažnijih reprezentativaca – oštar je bio Blažević.

Robi će tek oduševiti Bosance

Bivši selektor nogometne reprezentacije BiH gledao je „Zmajeve“ pod vodstvom Roberta Prosinečkog i optimističan je onim što je vidio.

- Prosinečki je jedan od najnadarenijih trenera svoje generacije. Robi je nogometni mađioničar, on će tek oduševiti moje Bosance jer ima osobitu nadarenost. Napravit ćete dobre rezultate zajedno, kad vam Ćiro vaš kaže – rekao je legendarni trener, a nama ostaje samo da mu vjerujemo.

Oprostio se od Vokrija: Bio je veliki  

Vijest o iznenadnoj smrti Fadilja Vokrija potresla je mnoge, među kojima je i Ćiro Blažević, nekadašnji Vokrijev trener.

- Veoma sam pogođen jer imam najljepšu uspomenu na njega. Osim što je bio savršeni nogometaš, golgeter, bio je i plemeniti čovjek. Još se vrlo svježe sjećam njegove popularnosti i sveukupne popularizacije i ljubavi koje je javnost gajila prema njemu. Nije bio samo daroviti nogometaš već i čovjek. Vrlo je uspješno vodio kao predsjednik Saveza nogomet na Kosovu i to je veliki gubitak za cjelokupnu nogometnu porodicu – rekao je sa sjetom Ćiro.

NA VRH