Sead i Safet Sušić nastupali za reprezentaciju Jugoslavije

I. I.
11.06.2018 20:17

Malo koji klub u Bosni i Hercegovini, pa i šire, može se pohvaliti tako dugom tradicijom i bogatom historijom kao Nogometni klub Krivaja iz Zavidovića. Osnovan je krajem 1919. godine, kada je u malu bosansku čaršiju, čiju je privredu činila pilana, donesena prva nogometna lopta.

Donijela su je braća Miler i Konrad Mitlmajer, najvjerovatnije češki studenti. Uskoro su iz Sarajeva, gdje se kao rijetko gdje već pikala lopta, doneseni oprema i pravila igre. Još nije tačno utvrđeno je li prvi protivnik bila ekipa iz Dervente ili vječiti rival iz Žepča.

Žepče rival

Naime, tih godina najveći protivnik „crvenima“ bila je komšijska ekipa iz Žepča, osnovana nešto kasnije. Pošto u okolini, a ni u Bosni, nije bilo mnogo nogometnih klubova, Krivaja je odlazila na gostovanje u Hrvatsku.

U periodu od 1922. do 1925. godine igrali su sa zagrebačkom Spartom i Marsonijom iz Slavonskog Broda. Već 1927. godine Krivaja postaje protivnik za respekt, pogotovo za tek osnovane klubove Ozren iz Doboja, Jadran iz Visokog, Bojnu iz Travnika, Hrabri iz Teslića...

Tek 1933. godine formiran je Upravni odbor kluba, čiji je predsjednik bio Vlado Guteša. Na utakmice se putovalo vozom, a za komšijski derbi, koji je bio pravi nogometni događaj, organizirana su zaprežna kola i fijakeri.

Nakon oslobođenja 1945. godine nogometni klub je obnovio rad i nastavio u vrlo teškim uvjetima postizati dobre rezultate. Osvajanjem prvog mjesta u zeničkom podsavezu izborio je plasman u Sarajevsku zonu, gdje su dugo godina bili vodeći klub. Glavno igralište se nalazilo u blizini današnje Željezničke stanice, a klub je kasnije preseljen na desnu obalu rijeke Bosne.

Osvjetljenjem stadiona 1950. godine proslavljena je 30. godišnjica kluba. Istina, priručni reflektori su služili nekoliko dana, ali je to u to vrijeme bio prvi osvijetljeni stadion u BiH. Noć uoči slavljeničkog turnira megdan pod reflektorima podijeli su Sarajevo i Željezničar...

Stabilan sponzor 

Najveći uspjesi kluba su takmičenja u Međurepubličkoj ligi bivše države i Prvoj B ligi BiH. Klub je uvijek imao stabilnog sponzora IP „Krivaju“, preduzeće svjetskog imena i reputacije.

Zavidovići i NK Krivaja imaju i svoje reprezentativce, braću Sušić, koji su nastupali za selekciju Jugoslavije. Sead je igrao za Crvenu zvezdu, a Safet, popularni Pape, za Sarajevo. Safet je proglašen i za najboljeg nogometaša naše zemlje svih vremena, a i najuspješniji je selektor BiH.

Mladen Bartolović i Vahidin Čahtarević igrali su za našu najbolju selekciju, a Edin Avdić je branio za amatersku reprezentaciju BiH.

Mnogo pažnje mladima

Prvi tim se takmiči u Drugoj ligi Federacije BiH, grupa Centar. Juniorska, kadetska, pionirska i pretpionirska ekipa se s dosta uspjeha takmiče u okviru NS Zeničko-dobojskog kantona. U klubu je aktivna i Škola nogometa „Krivajaš“, koja okuplja dječake uzrasta od 7 do 12 godina.

Kroz sve ove selekcije okuplja se više od 120 mladih. Klub je uključen i u Otvorenu zabavnu školu nogometa koja se organizira za dječake i djevojčice Maglaja, Žepča, Zavidovića i šire.

NA VRH