ANGAŽMANI

Čuveni bh. trener golmana Enver Lugušić radit će s desetim selektorom u karijeri u klubu koji je vodio Maradona

Lugušić: Poziv od šeika Maktuma

E. MASLO

18.6.2018

Da je bilo pravde i sreće, sada bismo s Enverom Lugušićem razgovarali iz Rusije, gdje bi s Vahidom Halilhodžićem bio na klupi Japana.

No, Vaha koji je vodio ovu reprezentaciju u kvalifikacijama i izborio plasman na Svjetsko prvenstvo dobio je šokantan otkaz koji je iznenadio sve u fudbalskom svijetu, a s njim zajedno zemlju izlazećeg sunca napustio je i Lugušić.

Klauzula u ugovoru

Umjesto iz Rusije, Lugušić nam se javio iz Neuma, gdje odmara pred novi izazov. Čuveni bosanskohercegovački trener golmana karijeru će nastaviti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u klubu Fudžaira, u kojem je prije nekoliko godina radio s Džemalom Hadžiabdićem, a prošle godine ovdje je bio i legendarni Argentinac Diego Armando Maradona (Diego).

Kako je rekao u razgovoru za „Dnevni avaz“, dobio je poziv od šeika Maktuma da mu pomogne jer imaju visoke ciljeve za narednu sezonu.

No, pošto Lugušić radi zajedno s bh. stručnjakom Vahidom Halilhodžićem, napravio je klauzulu u ugovoru s Arapima. 

- Odluku sam donio u dogovoru s mojim trenerom Vahidom Halilhodžićem, koji će možda napraviti malu pauzu nakon angažmana i bolnog raskida ugovora s Japancima. Također, dogovorili smo se i da u klauzuli bude stavka da platim obeštećenje klubu kada Vaha preuzme neku ekipu i počne da radi. U svakom trenutku spreman sam mu se pridružiti, a iz mog novog kluba na to su pristali – kazao je Lugušić.

Zanimljivo, u Fudžairu će raditi s jubilarnim desetim selektorom u karijeri. Prvi šef struke u novom klubu bit će Ivan Hašek, koji je ranije vodio Češku. 

Preporuka za stručnjake

Legendarni golman FK Sarajevo prethodno je radio s Mišom Smajlovićem (selektor BiH), Žarkom Olarevićem (Jugoslavija), Brankom Ivankovićem (Iran), Miroslavom Ćirom Blaževićem (Hrvatska i BiH), Đijom Ksijuganom (Kina), Mustafom Denizlijem (Turska), Džemalom Hadžiabdićem (Katar), Mehmedom Baždarevićem (BiH), Vahidom Halilhodžićem (Alžir i Japan).

Lugušić dodaje kako je u akademiji kluba u kojem će raditi bilo dosta trenera s naših prostora te da će nastojati da u budućnosti preporučiti stručnjake iz BiH.

Golmani na Mundijalu

Lugušić je komentirao i dosadašnji tok Svjetskog prvenstva u Rusiji, a prvo kolo svakako su obilježili veliki kiks Davida De Hee (Gea) na golu Španije protiv Portugala i golman Islanda koji je odbranio penal Leu Mesiju (Messi).

- Mnogi golmani imaju manu kada su upućene pravolinijske lopte, ne znaju da se postave, a i De Hea ima taj problem. Golmanska tehnika je zahtjevna. No, dešavaju se greške. Golmani su do sada imali solidno prvenstvo, sigurno će podizati formu u nastavku, a naročito se to odnosi na čuvare mreža reprezentacija koje su favoriti, koji igraju u velikim klubovima – rekao je Lugušić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.